To je to što me zanima!

Matura stiže: Maske neće biti obavezne, ali su preporučene

Državnoj maturi ne mogu pristupiti učenici sa znakovima ikakvih akutnih respiratornih bolesti, a istima, kao i onima zaraženima korona virusom bit će omogućeno pisanje u nekom drugom terminu
Vidi originalni članak

Povodom nadolazećih državnih matura Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upute za održavanje istih kako bi učenici tijekom polaganja mature bili što je moguće zaštićeniji od zaraze korona virusom.

- Preporučljivo je organizirati na način da se pisanje A i B razine ispita odvoji u zasebne dane kako bi se smanjio broj pristupnika (učenika ili kandidata) koji u istom terminu (danu) dolaze u ustanove. Na taj će se način rasteretiti javni prijevoz, omogućiti održavanje veće distance (2 m razmaka) te organizacija polaganja ispita u izdvojenom prostoru za veći broj pristupnika (vidjeti dalje u tekstu). Predlaže se da se veći ispiti organiziraju tako da se u jednom danu održava jedan ispit (ili dio ispita, test ili esej, ako se radi o ispitu hrvatskog jezika) kako bi se mogla provesti primjerena higijena prostorija i provjetravanje te osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak pristupnika iz ustanove uz održavanje razmaka od 2 metra - piše u uputama.

Državnoj maturi ne mogu pristupiti učenici sa znakovima ikakvih akutnih respiratornih bolesti, a istima, kao i onima zaraženima korona virusom bit će omogućeno pisanje u nekom drugom terminu koje odredi Ministarstvo obrazovanja. 

Učenici se ne bi trebali grupirati pri dolasku, poželjno je provjetravanje prostora, kao i dezinfekfcija učionica. Bitno je i da si pristupnici maturi prije dolaska izmjere tjelesnu temperaturu.

Pristupnici moraju i potpisati izjavu kojom potvrđuju da nemaju simptome akutnih respiratornih bolesti, kao ni propisanu mjeru samoizolacije ili potvrđenu zarazu korona virusom. Ta izjava je preduvjet za ulazak u ustanovu u kojoj se piše matura. Pokušat će se osigurati da pristupnici sami ne otvaraju niti zatvaraju vrata. 

Prozori bi trebali biti otvoreni osim za vrijeme slušnih ispita stranih jezika, a razmak između pristupnika, koordinatora i drugih osoba u ispitnoj prostoriji treba biti dva metra.

Nošenje maski nije nužno ako se provedba može izvesti sa svim spomenutim mjerama, no svejedno je preporučeno. Svi pristupnici, kao i djelatnici trebali bi u dva tjedna prije mature izbjegavati aktivnosti koje povećavaju mogućnost zaraze.

 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Drugi Začin. 09.05.2020.

    Maske nisu obvezne? Što je, premalo zaraženih u Hrvatskoj? I što uopće znači "preporučeno"? Ili je obvezno ili nije, preporučeno je najobičnija floskuletina koja nema nikakvo značenje. Osim političarima da dobiju na važnosti kako nešto kao rade.

  • zg0602 08.05.2020.

    Ima li kraja ovoj saradi

  • ina67 08.05.2020.

    Ovo kod nas i to u svemu : Može, ali ne mora je krajnje neodgovorno. Možda je to dobra metoda za ljude koji ozbiljno shvaćaju, ali za nas, koliko smo puta pročitali to je gripa, ljudi umiru, nevjerne Tome i dalje su nevjerne Tome i zato mi zaslužujemo samo jasno i glasno uz kaznu

Komentiraj...
Vidi sve komentare