Obavijesti

News

Komentari 13

Matura stiže: Maske neće biti obavezne, ali su preporučene

Matura stiže: Maske neće biti obavezne, ali su preporučene
1

Državnoj maturi ne mogu pristupiti učenici sa znakovima ikakvih akutnih respiratornih bolesti, a istima, kao i onima zaraženima korona virusom bit će omogućeno pisanje u nekom drugom terminu

VIDEO

Povodom nadolazećih državnih matura Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upute za održavanje istih kako bi učenici tijekom polaganja mature bili što je moguće zaštićeniji od zaraze korona virusom.

- Preporučljivo je organizirati na način da se pisanje A i B razine ispita odvoji u zasebne dane kako bi se smanjio broj pristupnika (učenika ili kandidata) koji u istom terminu (danu) dolaze u ustanove. Na taj će se način rasteretiti javni prijevoz, omogućiti održavanje veće distance (2 m razmaka) te organizacija polaganja ispita u izdvojenom prostoru za veći broj pristupnika (vidjeti dalje u tekstu). Predlaže se da se veći ispiti organiziraju tako da se u jednom danu održava jedan ispit (ili dio ispita, test ili esej, ako se radi o ispitu hrvatskog jezika) kako bi se mogla provesti primjerena higijena prostorija i provjetravanje te osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak pristupnika iz ustanove uz održavanje razmaka od 2 metra - piše u uputama.

Državnoj maturi ne mogu pristupiti učenici sa znakovima ikakvih akutnih respiratornih bolesti, a istima, kao i onima zaraženima korona virusom bit će omogućeno pisanje u nekom drugom terminu koje odredi Ministarstvo obrazovanja. 

Učenici se ne bi trebali grupirati pri dolasku, poželjno je provjetravanje prostora, kao i dezinfekfcija učionica. Bitno je i da si pristupnici maturi prije dolaska izmjere tjelesnu temperaturu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pristupnici moraju i potpisati izjavu kojom potvrđuju da nemaju simptome akutnih respiratornih bolesti, kao ni propisanu mjeru samoizolacije ili potvrđenu zarazu korona virusom. Ta izjava je preduvjet za ulazak u ustanovu u kojoj se piše matura. Pokušat će se osigurati da pristupnici sami ne otvaraju niti zatvaraju vrata. 

Prozori bi trebali biti otvoreni osim za vrijeme slušnih ispita stranih jezika, a razmak između pristupnika, koordinatora i drugih osoba u ispitnoj prostoriji treba biti dva metra.

Nošenje maski nije nužno ako se provedba može izvesti sa svim spomenutim mjerama, no svejedno je preporučeno. Svi pristupnici, kao i djelatnici trebali bi u dva tjedna prije mature izbjegavati aktivnosti koje povećavaju mogućnost zaraze.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu