To je to što me zanima!

May odbija mijenjati zakon o pobačaju u Sjevernoj Irskoj

Glasači u Irskoj, nekoć snažno katoličkoj državi, podržali su promjenu zakona o pobačaju sa 66 posto, što je puno veći postotak od onog koji su uoči glasovanja predviđale ankete.
Vidi originalni članak

Britanska premijerka Theresa May u sporu je s ministrima i zastupnicima iz svoje Konzervativne stranke jer je odbila podržati reformu iznimno strogih zakona o pobačaju u Sjevernoj Irskoj, nakon što je Irska na referendumu odlučila ukinuti svoju zabranu. 

Glasači u Irskoj, nekoć snažno katoličkoj državi, podržali su promjenu zakona o pobačaju sa 66 posto, što je puno veći postotak od onog koji su uoči glasovanja predviđale ankete. 

Premijerki May sada iz kabineta stižu pozivi da ukine stroga pravila o abortusu u Sjevernoj Irskoj i da uskladi tamošnje zakone s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva. 

Penny Mourdant, britanska ministrica za žene i jednakost, smatra kako pobjeda oko legalizacije pobačaja treba dovesti do promjene i sjeverno od irske granice. 

"Povijesni i velik dan za Irsku i nadamo se i za Sjevernu Irsku", rekla je Moudraunt. "Ta nada treba biti ispunjena", dodala je. 

Glasnogovornica britanske premijerke je u nedjelju naglasila kako promjenu pravila može provesti samo vlada u Belfastu, no ona ne funkcionira od siječnja prošle godine nakon što je propao dogovor o podjeli vlasti između irskog nacionalističkog Sinn Feina i Demokratske unionističke stranke (DUP).

Od kolapsa vlasti u Belfastu velike odluke za tu regiju donose britanski dužnosnici, a to znači da vlada u Londonu može direktno donositi odluke za Sjevernu Irsku.

Britanska čelnica je u nedjelju na Twitteru "čestitala irskom narodu na njihovoj odluci", no nije otkrila što će to donijeti Sjevernoj Irskoj koja ima jedne od najstrožih zakona o pobačaju u Europi koji ne priznaju silovanje ili malformaciju fetusa kao razloge za taj čin. 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Arbitraža 28.05.2018.

    Njeni konzervativci je "uzalud pokušavaju nagovoriti da ukine stroga pravila o abortusu u Sjevernoj Irskoj i da uskladi tamošnje zakone s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva." Nevjerojatna zadrtost i nelogičnost.

  • kormilar 28.05.2018.

    Zna May da je sa konzervativnim stanovništvom mnogo lakše manipulirati nego sa liberalnim, pa ne želi mijenjati zakon! Naime, konzervativci su u svom ponašanju puno predvidljiviji od liberala! Sjetimo se samo Kerumove izjave da je riječ bogat nastala od riječi Bog, jer da Bog nije htio da on bude bogat, to se nebi dogodilo! To je dovoljno da umiri konzervativne mase, jer božje treba prihvatiti bez prigovora!

  • projekt_venus 27.05.2018.

    Koliko još treba proći vremena da i oni najgluplji shvate da ne mogu spriječiti pobačaje čak i kad su oni zakonom zabranjeni? To je borba sa vjetrenjačama ali očito nepametne ljude veseli trčati za vjetrenjačama

Komentiraj...
Vidi sve komentare