To je to što me zanima!

Medved o pucnjavi: 'Čitav niz indicija upućuje da je Plenković bio meta napada ispred Vlade'

Napad na Vladu, na policajce, teško ranjavanje policajca i po svemu sudeći pokušaj ulaska u Vladu ukazuje na to da je predsjednik Vlade bio meta ovog sumanutog čina, poručio je ministar
Vidi originalni članak

Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved komentirao je napad u ponedjeljak ispred Vlade u kojoj je ranjen policajac te dodao kako, iako je istraga još u tijeku, da se na društvenim mrežama može vidjeti da se često Andrej Plenković pojavljuje izravno kao moguća potencijalna meta. 

- Isto tako, napad na Vladu, na policajce, teško ranjavanje policajca i po svemu sudeći pokušaj ulaska u Vladu ukazuje na to da je predsjednik Vlade bio meta ovog sumanutog čina - rekao je Medved za RTL Danas. 

Poručio je kako postoji čitav "niz indicija" koje upućuju da je meta bio Plenković, no apelira na strpljenje dok istraga ne završi. 

PORUČILI NA FACEBOOKU HDZ prozvao Domovinski pokret i Škoru: 'Skreću pažnju sa svojih poziva na nasilje i opravdanja'

Na pitanje vidi li on odgovornost HDZ-a, Medved je rekao kako HDZ "čini sve kako bi društvu i državi omogućili kvalitetan život". 

Što se Penave, ali i drugih članova Domovinskog pokreta koji su bili članovi HDZ-a, a koje se proziva za odgovornost, Medved kaže da su "bili članovi HDZ-a, a danas nisu". 

- A iz njihovog pristupa ovom pitanju i iz njihovih intervjua i iskaza jasno je vidljivo da i oni sudjeluju u huškanju i stvaranju ozračja gdje je nedopustiv govor mržnje i zasigurno će istraga koja je u tijeku se pozabaviti i sa svim tim segmentima koji su izneseni - objasnio je te dodao kako će se istraga pozabaviti svima koji su "koristeći govor mržnje i huškanje možda doprinijeli ovom konkretnom postupanju mladog čovjeka". 

POGLEDAJTE VIDEO: U kući napadača našli veliku količinu oružja 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ministar je pozvao sve koji imaju ilegalno oružje da ga vrate, pozovu policiju i da ga ona izuzme "kako bi osigurali sigurnost sebe i svojih obitelji, a i cjelokupnog društva". 

U četvrtak se u javnosti ponovno pojavila tema branitelja u Savskoj. 

- Moramo se vratiti na meritum uslijed kojih okolnosti je započeo prosvjed hrvatskih branitelja. Zoran Milanović, tada predsjednik Vlade, Ministarstvo branitelja tada, čini čitav niz radnji koje su usmjerene protiv hrvatskih branitelja - rekao je Medved i poručio da su se ogradili od tog čina. 

PLENKOVIĆ UZVRATIO IZ BRUXELLESA Prozvao Škoru, Krišto, Penavu, Bujicu: 'Idemo u borbu protiv huškača i širitelja netolerancije'

- Plinske boce su vrlo brzo uklonjene. Ali jednako tako kontekst postavljanja plinskih boca u Savskoj ulici se mora dovoditi izravno u vezu sa činom nasrtaja snažnim policijskih postrojbi prema stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima u Crkvi sv. Marka. Plinske boce nisu ugrožavale sigurnost i one su se u vrlo kratkom vremenskom periodu uklonile. Ovdje prosjed hrvatskih branitelja ne možemo ni na koji način dovoditi u kontekst ovoga o čemu danas govorimo - rekao je. 

Idi na 24sata

Komentari 365

  • 21.10.2020.

    "Plinske boce nisu ugrožavale sigurnost" nakon ove izjave zapitam se da li razgovaram sa trezvenim, dobronamjernim čovjekom. Onda se sjetim da je pripadnik hrvatske političke elite pa se odgovor "ne" nameće sam od sebe. Postavljat plinske boce po centru grada iz političkih razloga! I opravdavati to! Jeste vi normalni? Očito je da niste. Kao rođeni Zagrepčanin, pitam vas hdzeovce iz provincije jel si postavljate plinske boce u svojim rodnim mjestima? Ili to čuvate samo za glavni grad? Primitivci kojima je politika dala odijela i funkcije.

  • 21.10.2020.

    Postoje 4 mogućnosti: 1) meta napada je policija, 2) motiv je osobni obračun, 3) meta je Vlada RH ili netko iz Vlade, 4) napad je izveden iz revolta, bez plana i definirane mete sa jedinim ciljem izazivanja opće panike i straha. Točka 1) nema smisla. Zašto bi napadač išao skroz iz Kutine do Zagreba da napadne policiju? I zašto bi uopće napao policiju? Želi publicitet? Onda bi čekao novinare a ne počinio samoubojstvo. 2) sigurno ima boljih mjesta za osobni obračun, 3) niti je napadač tempirao napad sačekavši nečiji dolazak ili neku priliku, niti je pokušao ući u Vladu iako stoji ispred njenog ulaza. Dakle, ostaje jedino točka 4) i zvuči najuvjerljivije. Mladić ima svoja životna uvjerenja, kao i većina građana revoltiran je ponašanjem hrvatskih političkih elita, ima pristup oružju, nitko nije primjetio promjene u njegovom ponašanju, događa se psihički efekt koji je bio akutno nečime potaknut a kronično kumulativne naravi, uzima oružje i kreće u pohod. Nema plana ni definirane mete. Samo otići na Markov trg i pucati. Do tamo hoda otkrivenog oružja čime unosi paniku i strah među građane. Nakon kraćeg okršaja bježi i počinjava samoubojstvo. Nije ostavio poruku kakvu obično ostave teroristi u kojoj iznose svoje motive. Osim kraćeg posta na FB. Čak nije prethodno ni upozorio, ni iskazao neki zahtjev. Tako teroristi ne djeluju. Ovo je osobni, bezumno izveden čin iz revolta ali nejasno izraženog usmjerenja i popraćen za današnju mladež specifičnim kratkim oblikom komunikacije.

  • 16.10.2020.

    Ja mislim da se je covjek pogubio i ne zna sta govori. Decko je ocigledno bio revoltiran zbog puno toga u njegovom zivotu ali sigurno nije imao nikoga posebno na piku, osobito ne premijera. Pucao je na Markovom trgu kao simbolu , a policajac je koletaralna zrtva.Sam je sebi za to presudio najstrozom kaznom, vlast i svi koji mogu utjecati na promjene na bolje neka upregnu sve svoje snage.

Komentiraj...
Vidi sve komentare