To je to što me zanima!

Medvednicu i Savu povezat će ogromnom zelenom površinom

Projektom su predvidjeli izgradnju pješačko-biciklističke staze od Zagrebačke ulice do Rasadnika, koja bi trebala biti završena još ove godine. Za četiri godine žele izgraditi centar za start-up tvrtke...
Vidi originalni članak

Mnogi nas Sesvećani već poznaju i pitaju za projekt, rekao je Radoslav Dumančić, tajnik udruge ‘Zelene i plave Sesvete’.

Zajedno s profesorima Bojanom Baletićem i Mladenom Jošićem, ‘Zelene i plave Sesvete’ u utorak su predstavile projekt koji dijeli ime s njihovom udrugom. Sesvete žele pretvoriti u istočni centar grada koji će služiti i kao mjesto življenja, a ne samo kao spavaonica.

- Dobar je primjer da građanska inicijativa surađuje s gradskom upravom - naglasila je na predstavljanju projekta Mirta Jozić, izaslanica gradonačelnika Bandića.

Mladen Jošić s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra kako Zagreb mota postati decentraliziran.

- Pokušavamo Sesvetama vratiti osnovne ljudske vrijednosti - rekao je Jošić. Kao glavni problem ističe građevinsko-urbanistički plan koji je star više od 40 godina, a mijenjan je samo djelomično.

- U Sesvetama postoje samo stambeni ili gospodarski objekti, a nedostaje javnih građevina - zaključuje Jozić te dodaje kako u gradskoj Skupštini postoji interes za izmjenama GUP-a.

Projektom su predvidjeli izgradnju pješačko-biciklističke staze od Zagrebačke ulice do Rasadnika, koja bi trebala biti završena još ove godine. Za četiri godine žele izgraditi centar za start-up tvrtke na području nekadašnje tvornice Sljeme. Prostor Sljemena postao bi južni dio centra Sesveta, koji bi potom spojili sa sadašnjim, sjevernim dijelom.

- Sesvete su presječene s brojnim cestama koje idu istok-zapad, zbog čega ne postoji osjećaj urbane cjeline - smatra profesor Bojan Baletić, također s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Baletić objašnjava kako im je želja spojiti sjeverni dio Sesveta, koji se nalazi podno Medvednice sa Savom na jugu. Cijeli prostor spojili bi golemim zelenim eko-parkom. Prostor uz Savu služio bi za rekreaciju, a uz njega bi izradili hotele i restorane. Silose Sljemena također ne bi rušili, već žele da oni postanu svojevrsni simbol Sesveta. Jedna od ideja je da se iskoriste za čuvanje arhivskog gradiva.

- Odredili bismo samo strateške mjere - objasnio je Jošić, koji smatra da projektom nitko ne bi bio na gubitku. Dio sredstava potrebnih za projekt financirao bi se iz gradskog proračuna, a dio od privatnog kapitala. Jošić naglašava kako je industriju potrebno preseliti iz centra u novi, gospodarski dio grada, smješten uz sjevernu obilaznicu jer ondje već postoji dobra povezanost autocestama s drugim gradovima. 

- Sesvete su najveća gradska četvrt u Zagrebu i po dobnoj strukturi bili bi najmlađi grad u državi. Ne bojimo se pametnih ljudi, želimo stvoriti izvanredni projekt - zaključio je Ante Damjanović iz ‘Zelenih i Plavih Sesveta’.
 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • KOKKYCH 05.07.2017.

    To su zaključili ovi likovi sa slike?

  • kažemja 05.07.2017.

    Riješite vi prometni kaos koji vlada u Sesvetama ,skretanje za Kašinsku - katastrofa !!!, nadvožnjak preko pruge , samo dvije trake - katastrofa !! Što je sa produžetkom Nove Branimirove kako bi se zaobišao centar Sesveta ?? To je lažljivi Bandić obećao još prije 10 godina !!!Samo se grade nove kuće i zgrade a infrastruktura ostaje ista .Dom zdravlja u Sesvetama kao da je iz pretprošlog stoljeća!!!

  • dnero666 04.07.2017.

    Treba prvo rijesiti Zagrebacku tj nekako rijesiti guzve koje se tamo stvaraju,katastrofa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare