To je to što me zanima!

Merkel je poručila Plenkoviću: Radite odličan posao na granici

Merkel je podržala nastojanja Hrvatske za ulazak u Schengensku zonu: 'Mislim da se krećemo u dobrom smjeru i Njemačka vrlo pozitivno gleda na hrvatsku želju za ulazak u Schengenski prostor'
Vidi originalni članak

Hrvatska i Njemačka će u nekoliko idućih mjeseci potpisati akcijski plan o jačanju političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa, objavili su njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak u Berlinu.

- Akcijski plan je pripremnoj fazi i sada radimo na detaljima - rekla je Merkel nakon razgovora s Plenkovićem.

Hrvatski premijer je pojasnio da će se plan potpisati u sljedećih nekoliko mjeseci na razini ministara vanjskih poslova.

- Želimo iskoristiti dobre odnose između naših dviju zemelja kako bi im na političkom, gospodarskom i kulturnom planu dali novu strukturu - dodao je Plenković.

Merkel je podržala nastojanja Hrvatske za ulazak u Schengensku zonu.

- Mislim da se krećemo u dobrom smjeru i Njemačka vrlo pozitivno gleda na hrvatsku želju za ulazak u Schengenski prostor - izjavila je kancelarka.

Merkel je naglasila kako po pitanju migracija dobro surađuju s Hrvatskom koja još nije članica Schengena. 

- Radite odličan posao na granicama i želim vas pohvaliti - rekla je njemačka kancelarka, dodajući kako će dvije zemlje zajedno raditi na jačanju eurozone, prenosi N1.

Kada su u pitanju moguće promjene granica na Balkanu, Hrvatska je oprezna jer bi to moglo imati utjecaja i na susjedstvo, rekao je Plenković.

S time se slaže i Merkel koja je proteklih tjedana nekoliko puta naglasila potrebu ne mijenjanja granica na zapadnom Balkanu. 

Prije susreta s kancelarkom, Plenković se susreo s predstavnicima Njemačke trgovinske i gospodarske komore.

Dvodnevni radni posjet nastavlja razgovorima u medijskoj kući Axel Springer koja izdaje najtiražniji njemački dnevni list Bild.

Nakon toga će u demokršćanima bliskoj zakladi Konrad Adenauer održati predavanje na temu "Hrvatska i budućnost EU-a“.

Plenković posjet završava u utorak navečer razgovorom s ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom.

Idi na 24sata

Komentari 87

  • prezidentos 29.08.2018.

    Kdo zdaj laže. Nemški mediji pišejo ravno obratno,da hr še nima nobenih pogojev za šengen. Ko bodo rešeni vsi spori na mejah s slo,bih in srb se komaj začne pogajanje

  • mišnica 29.08.2018.

    Shengen by by , a sve granice sa susjedima (Bosna, Srbija, Slovenija) ?

  • fredaster 29.08.2018.

    Hajdmo se hvaliti ,adnane

Komentiraj...
Vidi sve komentare