To je to što me zanima!

Meta bio Tuđman: JNA prije 21 godinu napala Banske dvore

Dva aviona su 7. listopada 1991. raketirala Banske dvore. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u blizini
Vidi originalni članak

Zrakoplovi JNA napali su prije 21 godinu Banske dvore, ondašnje sjedište predsjednika Franje Tuđmana, koji je u trenutku napada pregovarao s predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća (SIV) Antom Markovićem, prenosi HRT.

Dva aviona su 7. listopada 1991. oko 15 sati raketirala Banske dvore. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini. Dio krova Banskih dvora bio je razrušen, oštećeno je pročelje i gotovo sve prostorije. U zgradi nitko nije poginuo, ali je ranjeno nekoliko ljudi. Napad na Banske dvore izveden je uoči isteka moratorija Europske zajednice na odluku Hrvatskoga sabora o osamostaljenju Republike Hrvatske te tijekom općih napada JNA na hrvatske gradove. 

Napad je ocijenjen kao pokušaj atentata na Tuđmana jer je bio usmjeren na predsjednikove radne prostorije.

Idi na 24sata

Komentari 261

  • Tuka_1 27.11.2012.

    Ne mogu oni nama ništa. Ma da mogu .....Jadna ona vojska koja nema narod uz sebe. Treba poslati u Hag Rašetu, onog iz Petrinjske vojarne, i sve one koji su došli ubijati po Hr. Vratiti ćemo im na drugi način, bez brige.

  • Gemmini 08.10.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 6 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • tom milles 07.10.2012.

    Svima onima koji plitko nasjedaju na dezinformacije mogu reći samo detalj a to je da je tadašnje RV / ratno vazduhoplovstvo / ex JNA tada još uvijek raspolagalo sa 400 borbenih aviona i 200 helihoptera.Jedan dio tog operativno sposobnoga letačkog resursa bio je dovoljan da sravni sa zemljom 3/4 kompletnoga hrvatskog teritorija.dakle pričajte mi o neovisnoj Hrvatskoj i o HRZ.u koje su stvarali piloti istovremeno još uvijek pripadnici KOS.a RV.a za 5. armijsku oblast....ajde molim vas tražite informacije tamo gdje vas neće lagati....doista osobno nemam namjeru lagati bilo koga i bilo zašto ,uostalom imate sve ponešto već dosada objavljeno u hrvatskom tisku.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare