To je to što me zanima!

Meteor izgorio iznad Hrvatske, astronomi objavili fotografije: 'Ovo što se vidi je baš rijetkost'

Za ovim tijelom neće biti potrage jer se iz analize snimaka vidi da je sasvim izgorio na visini malo višoj od 83 kilometara, javljaju nam iz Hrvatskog astronomskog saveza
Vidi originalni članak

U nedjelju je u 21:51:13 sati po srednjem griničkom vremenu (UT) na nebu iznad Hrvatske zabljesnuo vrlo sjajan meteor bolid, javlja nam Hrvatski astronomski savez

pogledajte video U bugarskom selu snimili su pad meteora: 'Bilo je jako glasno, a cijelo nebo je obasjala svjetlost'

Kako kažu, meteor je zabilježilo 14 kamera Hrvatske odnosno Globalne meteorske mreže od čega osam kamera u Hrvatskoj, četiri u Češkoj i po jedna u Mađarskoj i Sloveniji.

Meteor pripada meteorskom potoku Srpanjski Pegazidi, a zanimljiv po tome što je bio jako sjajan, poput punog Mjeseca i što je započeo vidljivi dio leta na vrlo velikoj visini od 170 km što je prava rijetkost, ističu iz Hrvatskog astronomskog saveza. 

Dodaju i da za ovim tijelom neće biti potrage jer iz analize snimaka vide da je sasvim izgorio na visini malo višoj od 83 kilometara, a trag koji je ostavio za sobom visinski su vjetrovi raznosili čak desetak minuta.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 17.07.2023.

    Bit će toga sve više, vjerujte mi. Samo se treba pripremiti na to pa će vam biti lakše i nećete biti uplašeni već mirni i ravnodušni, promatrajući događaj.

  • Zenga29 17.07.2023.

    Ok

Komentiraj...
Vidi sve komentare