To je to što me zanima!

Metsola: Važno je da EU zajamči europsku perspektivu Ukrajini

EU treba pratiti i situaciju u istočnom europskom susjedstvu, te na zapadnom Balkanu, u Gruziji i posebno u Moldovi i tim državama moramo pomagati na putu k njihovim snovima i europskoj perspektivi, kazala je Metsola
Vidi originalni članak

Europska unija treba osigurati europsku perspektivu Ukrajine, kazala je u ponedjeljak u Sloveniji predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola govoreći sudionicima u uvodu konferencije na kojoj su se na Brdu kod Kranja okupili predsjednici parlamenata država članica EU-a.

Kako je u svom govoru istakla Metsola, važno je da EU Ukrajini zajamči europsku perspektivu i da ta država postane kandidatkinja za članstvo.

'AMBICIOZAN PLAN' U Bruxellesu usvojili 'Strateški kompas': Vizija obrambenog razvoja do kraja desetljeća

EU treba pratiti i situaciju u istočnom europskom susjedstvu, te na zapadnom Balkanu, u Gruziji i posebno u Moldovi i tim državama moramo pomagati na putu k njihovim snovima i europskoj perspektivi, kazala je Metsola. Da širenje EU-a predstavlja preduvjet sigurne i stabilne Europe, posebno u regiji zapadnog Balkana, istaknuo je i predsjednik slovenskog parlamenta Igor Zorčič.

Sudionike konferencije pozdravio je i predsjednik Slovenije Borut Pahor, ukazavši na važnost širenja EU-a, što je po njegovoj ocjeni prvenstveno geopolitičko pitanje. Zbog rata u Ukrajini postalo je jasno da širenje EU-a znači i njeno širenje na njeno istočno partnerstvo. Ako kažemo da je proširenje s Ukrajinom, Gruzijom, Moldovom, Turskom i na zapadni Balkan od bitnog značaja za očuvanje mira, stabilnosti i blagostanja jednog dijela Europe, onda smo postavili i pitanje kako oblikovati konsenzus o tom širenje, kazao je slovenski predsjednik, dodavši da konsenzusa o brzom širenju za sada nema i da je potrebno strpljivo graditi "strategiju širenja".

EUROPLJANI NEDOVOLJNO INFORMIRANI Panel o budućnosti Europske unije: Građanima postajemo sudjelovanjem, ne rođenjem

Pregovore o članstvu trebalo bi ubrzati, ali istodobno sačuvati i kriterije i pravila koja su ranije postavljena, naglasio je Pahor.

- Europska ideja, ideja o miru, mirnom rješavanju sporova i suradnji europskih demokratskih država inspirirani su pomirenjem među narodima i to u Europskoj uniji osigurava mir već skoro 80 godina- kazao je Pahor.

PLENARNA SJEDNICA COFOE: Direktivu o privremenoj zaštiti zaslužuju sve izbjeglice

Predsjednicu Europskog parlamenta Metsolu primio je odvojeno i slovenski premijer Janez Janša. Kako je priopćeno iz njegova kabineta, oni su razgovarali prvenstveno o situaciji u Ukrajini i drugim temama koje su na dnevnom redu čelnika država članica EU-a. Janša i Metsola složili su se da EU mora ostati jedinstvena u reakciji na rusku agresiju u Ukrajini, objavio je Janšin ured nakon susreta.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • urnebes 29.03.2022.

    i ne omalovažavat i podcjenjivat ruse, zahebani su i ne prezaju odgovorit onim što im je po njihovu shvaćanju pri ruci, ni NATO-u nebi loše stajalo malo se spustit na zemlju.

  • BROKRO 29.03.2022.

    tako fino impotiraj Rat u EU Marijoneto Americka

  • dadaizcentragrada 29.03.2022.

    Jel može malo bolje precizirati tu "Europsku perspektivu"?

Komentiraj...
Vidi sve komentare