To je to što me zanima!

MIG-u otpala kabina, lupila u drugi, a postoji i snimka?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić potvrdio je da su se oba pilota spasila nakon pada dvaju MIG-ova. Piloti su dobro. Imaju samo ogrebotine
Vidi originalni članak

Na vojnoj vježbi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod Slunja u četvrtak oko 12.50 sati su se srušila dva MIG-a 21 na području sjeverno iznad Plaškog. Piloti satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik su se na vrijeme katapultirali i uspješno se prizemljili. Nakon pada su se obojica javila u zapovjedništvo. Iz MORH-a su rekli kako su avioni pali u mjestu Latin i na brdo Hum u općini Plaški. Mjesto pada aviona osiguravaju pripadnici vojne policije i policije.
- Utvrđujemo kako je došlo do nesreće, ali područje gdje su krhotine je veliko oko kilometar i postoji mogućnost da je minirano. Nakon što mašinerije provjere područje, počinjemo s očevidom - rekao je sudac istrage Mladen Kocijan. Fragment aviona pogodio je Mariju Klipu (69) u ruku dok je kopala krumpir u polju. Svjedok Željko Dragaš iz mjesta Latina rekao je kako je promatrao let.
- Sjedio sam pred kućom i gledao let zrakoplova. Vidio sam kako odjednom avion pada i ruši se. Pogledao sam ponovno u zrak te sam vidio dva pilota kako se spuštaju padobranima - kazao je.

OTPALA KABINA JEDNOG MIG-a I UDRAILA U DRUGI?
Prema pisanju Večernjeg lista, kabina jednog MIG-a je odletjela i udarila drugi drugi avion koji je bio iza njega, što bi značilo da je za nesreću krivac "ljudski faktor". Druga pretpostavka je pak da su piloti četiri zrakoplova izvodili formaciju te da jedan nije ispoštovao dogovorene točke pa je dodirnu krilo ili rep onoga do sebe. HTV donosi kako navodno postoji snimka pada aviona.

SUDJELOVALI U VJEŽBI NA POLIGONU EUGEN KVATERNIK
Na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' u Slunju, od 20. do 23. rujna se provodi obuka gađanja ciljeva na zemlji za posade helikoptera Mi-171 te obuka pilota borbenih zrakoplova MIG 21 za lociranje i djelovanje po ciljevima na zemlji. U obuci sudjeluju piloti 91. zrakoplovne baze HRZ-a na Plesu sa četiri aviona MIG 21 te tri helikoptera Mi-171.

PILOTI PROŠLI SAMO S OGREBOTINAMA
Ravnatelj KB Dubrava Milan Kujundžić potvrdio je kako su piloti dobro te kako imaju samo ogrebotine.  Rendgenska snimka pokazala je da nisu ništa slomili. Najvjerojatnije će ih pustiti kući u petak.

VUKELIĆ OSNOVAO POVJERENSTVO
Ministar obrane Branko Vukelić na sjednici Vlade je rekao da je odmah formirano istražno povjerenstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje je izašlo na mjesto nesreće. Tek kada budu gotovi prvi nalazi povjerenstva moći će se reći koji su razlozi i uzroci ove velike nesreće, rekao je ministar obrane.
- Zadužujemo vas da povjerenstvo, što je moguće prije naravno u skladu s mogućnostima, obavi izvide odnosno da imamo uvid o tome što su uzroci ive nesreće - izjavila je premijerka Jadranka Kosor. Novinarima je rekao da imamo još 6 MIG-ova i da ovaj slučaj nema veze sa štednjom u vojsci.

'JEDNOSTAVNO ĆE SE OTKRITI UZROK PADA'
Aeronautičar Josip Milošević rekao je za Novu TV da po proceduri treba locirati sjedala aviona. Kaže da će biti jednostavno otkriti uzroke pada ako su zakazali piloti jer su avioni bili ispravni. Neki mediji navode da su dijelovi jednog aviona oštetile drugi i da su se zato srušili, dok drugi kao mogući uzrok pada navode sudar. Goran Grošinić iz MORH-a nije htio potvrditi ni jednu verziju dok se ne obavi istraga.

>>> TIJEKOM LETA MU OTPAO DIO KRILA AVIONA

Idi na 24sata

Komentari 92

  • user_50787 23.09.2010.

    Bome nije lako ni vladati s tim krševima dobro su prošli.

  • dalmatar 23.09.2010.

    Znači sada imamo dva samo ...bravoooooo

  • eliot 23.09.2010.

    Nek\' su decki zivi i zdrav a i ta zenai! Ostalog ce biti uvijek.

Komentiraj...
Vidi sve komentare