To je to što me zanima!

Migrantska kriza: Hrvatska na grčku granicu šalje 8 policajaca

Hrvatska će na zahtjev Frontexa uskoro poslati osam policajaca, vozila i opremu na grčko-tursku kopnenu granicu, piše u petak Jutarnji list...
Vidi originalni članak

Oni će biti raspoređeni u sklopu snaga Frontexa čiji je zadatak onemogućiti migrantima ulazak u Europsku uniju, navodi dnevnik.

Osim ljudi, Hrvatska je Frontexu prijavila mogućnost slanja još jednog policijskog broda s osam članova posade u Egejsko more, koji bi se uključio u operaciju “Posejdon”.

Riječ je o Frontexovoj operaciji u sklopu koje se čuva morska granica Grčke prema Turskoj. U ovom se trenutku jedan hrvatski policijski brod već nalazi u Grčkoj. Frontex je odmah nakon turske odluke o otvaranju granice za migrante pojačao snage na grčkim granicama.

Organizacija ima snage za brzu intervenciju koje broje 1500 osoba, a sve članice EU imaju obvezu deklarirati snage za tu postrojbu. Hrvatska je deklarirala oko 70 policajaca, a Frontex je od nas zasad zatražio osam ljudi, donosi Jutarnji list.

'Suspendiranje prava na azil poražavajući je trenutak za EU'

Voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi Tvrtko Barun smatra kako nema potrebe da vojska zbog migranata izađe na granice, a suspendiranje prava na azil ocijenio je poražavajućim za EU, piše u petak Večernji list.

- Sada govorimo o ljudima koji se nalaze na tursko-grčkoj granici i za koje se čini da neće ni prijeći grčku granicu. S jedne ih strane odbija Grčka, s druge strane Turska i trenutačno je oko tisuću ljudi na ničijoj zemlji između dviju zemalja i njihovih policija i pitanje je što s tim ljudima, žrtvama političkih igara, kazao je Barun.

Podsjetio je i da Unija godinama nije zauzimala jasan stav o ratu i krizi u Siriji, a da su danas svi složni u tome da ne dopuste ulazak u EU izbjeglicama i migrantima, a to je zabrinjavajuće, prenosi dnevnik.

- Sada se na mjesec dana suspendira jedno ljudsko pravo kao što je pravo traženja azila. I vidimo da Grčkoj u toj suspenziji ljudskog prava podršku daje cijeli EU. To je poražavajući trenutak za EU i društvo koje želimo graditi, kazao je Barun.

Smatra da je bit u zajedničkom dogovoru jer su migracije globalno pitanje koje treba i globalno rješavati. Zemlje EU bi, drži, trebale postići konsenzus o tome, kao što bi trebale stvoriti održiv sustav prihvata izbjeglica i migranata i osmisliti integraciju u europska društva.

Na pitanje jesu li migranti, figurativno, Židovi današnjice, Barun kaže kako često čujemo da su migranti krivi za sve i da uvijek tražimo neku grupaciju koja je kriva i koju ćemo žrtvovati, donosi Večernji list.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • 07.03.2020.

    Ahahaha pa sto će osam caja na tu hordu 😂😂😂😂😂😂😂ali vjerujem ima dobrovoljaca sa komentara članaka 24 sata koji ce prihrliti u pomoć 😂😂

  • 06.03.2020.

    Gospon Isusovac, postoje katoličke misije po Africi i drugim dalekim zemljama, pa se može tam otići pomagati stvarnoj SIROTINJI, a ne glumatati po Hrvatskoj o dotepencima kojima je jedini cilj ući u EU, niš ne raditi, dizati u zrak gradove, silovati i graditi đamije. Di bute se onda molili?

  • mali mravac 06.03.2020.

    To je kljucno, tih osam ce rijesiti stvar. Pa ipak prosjecan hrvatski policajac ili vojnik vrijedi kao 200 prosjecnih svjetskih. Jel znate vi sto je ono Napoleon rekao, o hrvatima, haaaaaa ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare