To je to što me zanima!

Milanović: 'Moja je vizija RH među liderima u čistoj energiji'

Imajući na umu znanstvene spoznaje o klimatskim promjenama, njihovim uzrocima, posljedicama, prognozama i perspektivama, izaslanstvo je pozvalo na poduzimanje ambicioznih mjera
Vidi originalni članak

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se u srijedu s izaslanstvom inicijative "Znanstvenici Hrvatske za klimu - Apel za sustavnu klimatsku akciju“ i podržao zahtjeve inicijative za osvješćivanjem problema klimatske krize i djelovanje protiv daljnjeg pogoršanja globalnih klimatskih promjena.

Izaslanstvo hrvatskih znanstvenika, navode iz Ureda predsjednika, izrazilo je zabrinutost zbog sve očitijih posljedica klimatskih promjena i nedostatka sustavnih javnih rasprava o klimatskim temama u Hrvatskoj.

ZAMJERA MU Brkić: Milanović je uklanjanjem bista odbacio povijest Hrvata

Imajući na umu znanstvene spoznaje o klimatskim promjenama, njihovim uzrocima, posljedicama, prognozama i perspektivama, izaslanstvo je pozvalo na poduzimanje ambicioznih mjera kako bi se stvorili preduvjeti za sustavno i sveobuhvatno suočavanje s klimatskom krizom.

Milanović je istaknuo važnost znanosti za održiv razvoj društva i važnost sposobnosti hrvatskih znanstvenika da pravodobno reagiraju na promjene koje se događaju u okruženju te njihovu spremnost za suočavanje s izazovima današnjice i budućnosti.

GLAVNI TAJNIK UN-A Zemlju čeka crna budućnost: 'Daleko smo od zadanog cilja'

- Vrijeme je za zaokret ka najvišim standardima zaštite okoliša i prirode. Spreman sam pomoći u ostvarenju vaših zahtjeva koje u cijelosti podržavam. Moja je vizija Hrvatska kao jedan od EU-ovih lidera u čistoj energiji, a jedan od prvih koraka u ostvarenju te vizije jest osvijestiti ranjivost Hrvatske i ključne rizike - rekao je Milanović.

U izaslanstvu inicijative bili su viši znanstveni suradnik s Instituta Ruđer Bošković Nikola Biliškov, znanstvena suradnica s Instituta Ivo Pilar Jelena Puđak, Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  Ankica Kovač s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i znanstvena suradnica s Instituta Ruđer Bošković Jelena Godrijan,

KOMENTIRAO Kovač: Da je po anketama, Milanović ne bi bio predsjednik RH

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio i Julije Domac, njegov posebni savjetnik za energiju i klimu.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • roko2022 15.03.2020.

    J.... te klimatske promjene....Hrvatska niti ispusta CO2 ..jer niti ima industriju niti termo elektrane a niti ista moze uciniti u vezi toga jer premala. Umjesto da se bavis stvarnim problemima ove zemlje ti o nekoj klimi. Tocno vidim da ce svaki uhljeb, parazit i niskorisni clan ovog drustva ...a koji su ga na kraju i izabrali pljeskati i vikati braavooo predsjednice....klima...klimaaa....

  • MarijanGrdašić 13.03.2020.

    Svi se mi slažemo s najvišim standardima zaštite okoliša a onda kod šetnje šumom naiđem na svakojaki otpad koji prirodno ne spada u šumu. Pelene na primjer svakako ne spadaju tamo, konzerve ili čak odbačene veš mašine i stari automobili. Što se tiče visokih standarda prošlo ljeto vidjeli smo kako se ti visoki standardi provode u priobalju, gdje se ogromne količine fekalija ispuštaju direkt u more nepročišćene. Imamo situaciju da se mnogi priobalni gradovi ne bi smjeli baviti turizmom jer nemaju infrastrukturu koja omogućava svake godine multiplikaciju broja stanovnika. Pa nestaje struja pa nema vode pa kanalizacija zaštopana itd...

  • 13.03.2020.

    Svaka čast na željama, ali previše sluša Julija Domca iz Regee, plastični prozori i stiropor se ne uklapaju u zdravu klimu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare