Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
43 komentara

Zemlju čeka crna budućnost: 'Daleko smo od zadanog cilja'

Napisao je to u predgovoru UN-ova izvješća o klimi koje potvrđuje da je 2019. godina bila druga najtoplija godina, nakon 2016

Foto: Pixabay
43 komentara

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u utorak je upozorio da svijet nije na putu na kojemu bi trebao biti kako bi se ispunili klimatski ciljevi dogovoreni 2015. godine.

- Trenutno smo daleko od cilja da se rast temperature ograniči na 1.5 ili dva Celzijeva stupnja prema Pariškom klimatskom sporazumu - rekao je Guterres.

Napisao je to u predgovoru UN-ova izvješća o klimi koje potvrđuje da je 2019. godina bila druga najtoplija godina, nakon 2016. 

Secretary-General Antonio Guterres Presser on Sexual Harassment | Autor: Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL Foto: Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL

Glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas upozorio je da je "samo pitanje vremena" kada će se taj rekord oboriti.  

- Globalno zatopljenje će se nastaviti ako se nastave povećavati emisije stakleničkih plinova. Nedavna prognoza pokazuje da je novi godišnji globalni temperaturni rekord vjerojatan u sljedećih pet godina - rekao je Taalas. 

- Ne smijemo gubiti vrijeme ako želimo spriječiti klimatsku katastrofu - rekao je Gueterres na predstavljanju izvješća o klimi. 

Šef UN-a rekao je da su koronavirus i klimatske promjene "vrlo ozbiljni problemi" koji moraju biti "poraženi". 

- Važno je da nas sva pozoronost, koja se treba usmjeriti na borbu protiv bolesti, ne odvrati od borbe protiv klimatskih promjena - dodao je. 

Kaže da se smanjenje emisije plinova zbog koronavirusa ne smije precijeniti. 

- Nećemo se virusom boriti protiv klimatskih promjena - istaknuo je Gueterres. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message