To je to što me zanima!

Milanović: Ne može se 'Za dom spremni' tretirati kao kad se netko napije i razbije bocu

Milanović i Plenković održali su sastanak nakon kojeg je premijer rekao da će zajedno s predsjednikom pronalaziti rješenja za probleme hrvatskih građana...
Vidi originalni članak

Nakon što su predstavnici Državnog izbornog povjerenstva predsjedniku države Zoranu Milanoviću predali službene rezultate parlamentarnih izbora 5. srpnja i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, u četvrtak mu je donio 76 potpisa koje je dobio kao mandatar za formiranje nove Vlade.

POGLEDAJTE VIDEO: Sastanak premijera i predsjednika

Jedno od pitanja novinara bilo je hoće li zajednički riješiti pitanje pozdrava "Za dom spremni", osobito sada kada će kao potrpredsjednik Vlade biti Boris Milošević iz srpske nacionalne manjine, na što je Plenković poručio da je to pitanje regulirano u našim zakonima, presudama različitih sudova i da su što se toga tiče napravili velike iskorake.

PRATITE UŽIVO: Plenković se odbio rukovati: 'A ne, ne. Ti kažeš da je karijes, ja kažem da ne smijemo...'

Osvrnuo se na podršku osam manjinaca, zahvaljujući kojima, zajedno s Radimirom Ćaćićem (Reformisti), Predragom Štromarom (HNS) te Dariu Hrebaku (HSLS), može zaploviti u mirno ljeto.

- Moja želja je, kao predsjednika HDZ-a, da svi manjinski zastupnici podrže Vladu, oni su nas podržali prošli i ovaj put. Činjenica da smo mogli ovaj put razgovarati i s nekim drugim partnerima je nešto što smo ostavili za neka druga izborna vremena jer su se ti potencijalni partneri tijekom izborne kampanje ponašali neprimjereno, ucjenjujući tko i kako da vodi Vladu. Ja sam to rekao da na "trepavicama stoje" ne bi taj film gledali i da to nije realno i zato smo išli u suradnji s onim zastupnicima s kojima su surađivali do sad. Oni koji u budućnosti žele podržavati zakonske prijedloge koje će Vlada podržavati, to mogu raditi javno i transparentno - rekao je Plenković. 

Milanović je rekao da mu je drago što su uključene manjine u Vladu i da to nije samo politička stvar, nego i ono što Hrvatsku razlikuje od drugih susjeda. 

- A što se tiče ove druge stvari, ZDS-a, taj urlik nije u skladu s Ustavom, što ne znači ništa. Pitanje je samo kako ćemo ga tretirati ubuduće, kao narušavanje javnog reda i mira, kao kada se netko napije pa urliče ili ćemo to sankcionirati kao govor mržnje jer to i jest govor mržnje, koji je na sramotu hrvatskom narodu i povijesti. Svjestan da dolazimo iz raznih miljea, obitelji, sa raznim ratnim i poratnim anamnezama i traumama, nisam čovjek za sankcije, ali to treba sankcionirati, s vrlo blagom kaznom, ali da to bude kažnjivo - rekao je.

Dodao je kako se to tretira kao kršenje javnog reda i mira i usporedio to s bacanjem boce kroz prozor koja može ozlijediti jednog ili dvoje, "a ovo ozljeđuje mnoge". 

- No nećemo vršiti pritisak na tu temu. To je sada na volju i savjest onih koji to mogu promijeniti - poručio je. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Idi na 24sata

Komentari 211

  • ursuss 16.07.2020.

    pa kako znamo svi vi koji opravdavate ovo objasnite zašto je Tuđman 1992 zabranio HOS i njihove simbole..mora da je i Tuđman komunjara,yunostalgičar i antihrvat...aj..aj..ili je vidio u tome "problem"

  • ***Kamocemo 16.07.2020.

    Hos je namjerno želio imati "ustašku" vojsku i znakovlje........... Dovoljno je sjetiti se TV snimaka s pocetka 90-tih kad je u su u njihovim "stožerima" visjele Paveliceve slike i NDH grbovi.....

  • tuti fruti 13 16.07.2020.

    U današnje doba ustaša nema jedino četnika ima.Da se ne piše o hudoj jami jazovki križnom putu blajburgu srebrenici ovčari i.t.d.

Komentiraj...
Vidi sve komentare