To je to što me zanima!

Milanović: Nojko Marinović je dao nemjerljiv doprinos slobodi

Kao zapovjednik obrane Dubrovnika u najtežim vremenima Domovinskog rata general Marinović dao je nemjerljiv doprinos ne samo slobodi Dubrovnika nego i cijele Hrvatske, napisao je predsjednik
Vidi originalni članak

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je uputio sućut obitelji preminulog generala Nojka Marinovića te istaknuo da je Marinović dao nemjerljiv doprinos slobodi Dubrovnika i cijele Hrvatske.

"S tugom sam primio vijest o smrti generala Nojka Marinovića. Izražavam svoju iskrenu sućut njegovoj obitelji. Kao zapovjednik obrane Dubrovnika u najtežim vremenima Domovinskog rata general Marinović dao je nemjerljiv doprinos ne samo slobodi Dubrovnika nego i cijele Hrvatske. Uvijek ćemo ga se sjećati kao časnog vojnika i hrabrog čovjeka koji je bio sprema dati život za svoju domovinu", napisao je predsjednik Milanović u sućuti objavljenoj na Facebooku.

POGLEDAJTE VIDEO: Oslobođeni Gotovina i Markač

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

General Nojko Marinović umro je u ponedjeljak ujutro u dubrovačkoj bolnici nakon duge i teške bolesti u 73. godini života.

Marinović je rođen 26. rujna 1948. godine u mjestu Buška kod Benkovca. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu i Ratnu školu u Sarajevu, a vojna služba vodila ga je od Šibenika i Lastova do Korčule i Trebinja, gdje je 1982. godine postavljen za zapovjednika vojarne JNA.

Na tom je mjestu dočekao i Domovinski rat, a skupivši planove JNA za napad na Dubrovnik prešao je 19. rujna 1991. godine u Zbor narodne garde. U Dubrovniku je s oko 700 branitelja uspostavio obranu grada.

Teško je ranjen 19. ožujka 1992. godine od nagazne mine tijekom izviđanja, a u svibnju 1992. na vlastiti zahtjev napušta bolnicu i opet se priključuje obrani Dubrovnika. Postaje zamjenikom tadašnjeg zapovjednika Južnog bojišta generala Janka Bobetka, a nakon osam mjeseci u zapovjedništvu odlazi u mirovinu.

Marinović je 1995. godine odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Red bana Jelačića, a 2020. godine bio je jedan od devet ratnih zapovjednika koji su povodom 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ na svečanosti u Kninu odlikovani Redom Petra Krešimira.

PREDSJEDNIK OŠTRO: Milanović: Proglasite katastrofu IZRAZIO SUĆUT OBITELJIMA STRADALIH Predsjednik Milanović: 'Tugu mnogih obitelji možemo utješiti samo čvrstom solidarnošću'

Grad Dubrovnik 2010. generalu Marinoviću dodijelio je nagradu za životno djelo. Na Haškom sudu je 2003. svjedočio o opsadi Dubrovnika u procesu protiv Slobodana Miloševića. (mg)

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 06.08.2021.

    Pitam se može li se načeti bilo koja tema a da se pritom nikoga javno ne vrijeđa. Neki ne shvaćaju da živimo u demokraciji i da odnos snaga ovisi o volji birača. U ratu sam upoznao dosta hosovaca i ni jednog osumnjičenog za bilo kakav zločin. Hosovci mogu i moraju sami maknuti ljagu sa sebe koju im pojedinci nameću. Budala je bilo svugdje no najmanje u HOS-u. Bili su najčešće na najžešćim linijama. Upoznao sam ih na karlovačkom ratištu gdje smo dijelili sudbinu 91. i imam samo riječi pohvale. Dečki mahom iz Zagreba.

  • 04.01.2021.

    Milanoviću de si bre bio devesprve....ti i tvoj drug slabokrvni...Ista ste vi Titina genocidna banda...Polako, izumirete

  • kormilar 04.01.2021.

    Kapa do poda! Vječna mu slava!

Komentiraj...
Vidi sve komentare