Obavijesti

News

Komentari 6

Milanović: Nojko Marinović je dao nemjerljiv doprinos slobodi

Milanović: Nojko Marinović je dao nemjerljiv doprinos slobodi

Kao zapovjednik obrane Dubrovnika u najtežim vremenima Domovinskog rata general Marinović dao je nemjerljiv doprinos ne samo slobodi Dubrovnika nego i cijele Hrvatske, napisao je predsjednik

VIDEO

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je uputio sućut obitelji preminulog generala Nojka Marinovića te istaknuo da je Marinović dao nemjerljiv doprinos slobodi Dubrovnika i cijele Hrvatske.

"S tugom sam primio vijest o smrti generala Nojka Marinovića. Izražavam svoju iskrenu sućut njegovoj obitelji. Kao zapovjednik obrane Dubrovnika u najtežim vremenima Domovinskog rata general Marinović dao je nemjerljiv doprinos ne samo slobodi Dubrovnika nego i cijele Hrvatske. Uvijek ćemo ga se sjećati kao časnog vojnika i hrabrog čovjeka koji je bio sprema dati život za svoju domovinu", napisao je predsjednik Milanović u sućuti objavljenoj na Facebooku.

POGLEDAJTE VIDEO: Oslobođeni Gotovina i Markač

Pokretanje videa...

Gotovina i Markač 01:20

General Nojko Marinović umro je u ponedjeljak ujutro u dubrovačkoj bolnici nakon duge i teške bolesti u 73. godini života.

Marinović je rođen 26. rujna 1948. godine u mjestu Buška kod Benkovca. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu i Ratnu školu u Sarajevu, a vojna služba vodila ga je od Šibenika i Lastova do Korčule i Trebinja, gdje je 1982. godine postavljen za zapovjednika vojarne JNA.

Na tom je mjestu dočekao i Domovinski rat, a skupivši planove JNA za napad na Dubrovnik prešao je 19. rujna 1991. godine u Zbor narodne garde. U Dubrovniku je s oko 700 branitelja uspostavio obranu grada.

Teško je ranjen 19. ožujka 1992. godine od nagazne mine tijekom izviđanja, a u svibnju 1992. na vlastiti zahtjev napušta bolnicu i opet se priključuje obrani Dubrovnika. Postaje zamjenikom tadašnjeg zapovjednika Južnog bojišta generala Janka Bobetka, a nakon osam mjeseci u zapovjedništvu odlazi u mirovinu.

Marinović je 1995. godine odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Red bana Jelačića, a 2020. godine bio je jedan od devet ratnih zapovjednika koji su povodom 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ na svečanosti u Kninu odlikovani Redom Petra Krešimira.

Milanović: Proglasite katastrofu
Milanović: Proglasite katastrofu
Predsjednik Milanović: 'Tugu mnogih obitelji možemo utješiti samo čvrstom solidarnošću'
Predsjednik Milanović: 'Tugu mnogih obitelji možemo utješiti samo čvrstom solidarnošću'

Grad Dubrovnik 2010. generalu Marinoviću dodijelio je nagradu za životno djelo. Na Haškom sudu je 2003. svjedočio o opsadi Dubrovnika u procesu protiv Slobodana Miloševića. (mg)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu.  Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi
OBLJETNICA NAPADA NA ZAGREB

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu. Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi

U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja. U dvorištu bolnice poginuo je tijekom deaktiviranja "zvončića" pirotehničar
Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri
SJEĆANJE NA JUNAKA

Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Poginuo je na današnji dan u akciji Bljesak