To je to što me zanima!

Milanović: 'Uvođenje eura nije sitnica, ali euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš'

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu na Pantovčaku da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš i da joj Malta može pomoći svojim iskustvom u eurozoni.
Vidi originalni članak

Malta je u eurozoni od 1. siječnja 2008. godine, a Milanović, koji se danas sastao s malteškim kolegom Georgeom Vellom, vjeruje da ta zemlja može pomoći Hrvatskoj svojim iskustvom.

"Radi se o državi koja je već dugo unutra, koja ima iskustvo i to iskustvo je dobro", rekao je predsjednik i dodao da malteška ekonomija, "izložena sektoru usluga, posebno u turizmu" ima dodirnih točaka s hrvatskom ekonomijom.

"Naša ekonomija nažalost, srećom, ili samo da konstatiram - nije izrazito izvozno orijentirana, mi smo isto uslužna ekonomija i to je jedan od razloga zašto mislim da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš", smatra Milanović.

Hrvatski predsjednik je istaknuo da uvođenje eura "nije sitnica" i da je to "po svemu sudeći zauvijek odricanje od nacionalne valute".

UVOĐENJE EURA Vujčić: Bit će zahtjevno povući 1,1 milijardu kovanica i 500 milijuna komada novčanica

"To se ne radi razdragana srca, nego hladne glave."

Hrvatski predsjednik pozvao je Maltu da podrži ulazak najmlađe članice EU-a u šengenski prostor, a prozvao Uniju za "prokrastinaciju i odugovlačenje".

Rumunjska i Bugarska, članice EU-a od 2007., također čekaju zeleno svjetlo za ulazak u taj prostor.

KONFERENCIJA KVAKA24 Zdravko Marić o uvođenju eura u RH: 'Imamo ispred sebe plan, bazni scenarij je 2023. godina'

"Odavno je i za njih sazrelo vrijeme da uđu u Schengen, ali politički mainstream najvećih država ima naprosto jedan problem koji ja razumijem, a to je problem s desnim biračkim tijelom i moraju hodati na prstima, po jajima kako mi to kažemo", dodao je Milanović.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • FeTu 27.10.2021.

    Druže moj, moji su ginuli za šahovnicu, di si ti bio? Kakav Euro, i Unija je previše .. Zar su se moji i mnogo njih borili za Hrvatsku, Šahovnicu i Kunu ili za Uniju i Euro? REFERENDUM PLEASE Nerazumijem kako vam nije žao prodati Hrvatsku Zemlju i Hrvatski Narod? Nije ni čudo da vam trebaju zaštitari, da nije njih, svi vi bi bili tam gdje vam je mjesto .. pod zemlju.

  • 27.10.2021.

    Kako se vodi ova država i kakvo je opće stanje, bez EU i njihove pomoći bili bismo na nivou srednjeg vijeka,

  • Lui 14 27.10.2021.

    Sada možete raditi što god hočete, prodali ste dušu vragu odavna ne spasi ovu kinesku vojsku sirotinje više nitko

Komentiraj...
Vidi sve komentare