Obavijesti

Kvaka24

Komentari 3

Zdravko Marić o uvođenju eura u RH: 'Imamo ispred sebe plan, bazni scenarij je 2023. godina'

Zdravko Marić o uvođenju eura u RH: 'Imamo ispred sebe plan,  bazni scenarij je 2023. godina'

Zdravko Marić je tijekom svog izlaganja izrazio svoje mišljenje o uvođenju eura u Hrvatsku. Istaknuo je kako će odluku o samom uvođenju eura vijeće donijeti šest mjeseci ranije...

VIDEO

S par riječi o uvođenju eura u Hrvatsku oglasio se i ministar financija i potpredsjednik Vlade, Zdravko Marić. 

Na konferenciji Kvaka24 odgovorio je na par pitanja i izrazio svoje mišljenje. 

- Opravdani su svi argumenti koji govore u smjeru toga da se što bolje pripremimo. Naša dužnost je da mi reagiramo na sve uvjete i neke vanjske efekte koji mogu utjecati na uvođenje eura kako bi se što bolje pripremili i na vrijeme reagirali. Naš dolazak na ovu konferenciju je jasna poruka uvođenju eura. Imamo ispred sebe plan, 2023. godina je nešto što mi gledamo kao bazni scenarij uvođenja eura. Pod uvjetom ispunjavanja svih kriterija. Sami sebi smo dali uvjete - rekao je ministar financija Zdravko Marić prije svog uvodnog izlaganja na konferenciji.

Ranogajec o uvođenju eura: 'Bojimo se da će biti represije i treba to spriječiti edukacijom'
Ranogajec o uvođenju eura: 'Bojimo se da će biti represije i treba to spriječiti edukacijom'

Istaknuo je kako će odluku o samom uvođenju eura vijeće donijeti šest mjeseci ranije, a nakon toga u Hrvatsku dolazi režim dualnog isticanja cijena, tj. cijene će se morati isticati u kunama i u eurima. Osvrnuo se i na ono što mnoge građane zabrinjava, a to je blago poskupljenje zbog tzv. efekta zaokruživanja cijena.

- Treba što više umanjiti potencijalni efekt zaokruživanja cijena. To što građani ističu kao jedan od glavnih nedostataka treba uzeti u obzir. Mi smo analizirali sedam zemalja koje su u zadnjih 10 godina uveli euro, taj efekt zaokruživanja cijena je bio prisutan samo u prvoj godini i to nekakvih 0,2 opstojna boda - kazao je Marić do dodao kako moraju na vrijeme reagirati na trenutnu inflaciju - kaže Marić. 

Podobnik: 'Kada si evolucijski nezreo, onda si i siromašan'
Podobnik: 'Kada si evolucijski nezreo, onda si i siromašan'

Za kraj svog izlaganja osvrnuo se na sadašnji rast cijena i na inflaciju. 

- Što se tiče sadašnjeg rasta cijena, vidimo da su efekti na inflaciju i viši i prije uvođenja eura. Koristi su puno veće i dugotrajnije nego što su potencijalni nedostaci. Što se tiče poduzetništva i gospodarstva, naša uloga je da učinimo što god možemo da ublažimo nedostatke, a da benefiti za njih budu što veći. Naša razina inflacije uvijek je bila u nekim normalnim okvirima, osim u periodu prošle financijske krize. Ne negiramo mi da postoji zabrinutost oko inflacije već samo želimo da sve to ispitamo kako bi se što bolje pripremili na to - dodao je.

Više pročitajte OVDJE.

Svi detalji dostupni su na kvaka24konferencija.24sata.hr te na društvenim mrežama. Organizatori projekta su 24sata, Kvaka24 i Hrvatska obrtnička komora. Partneri projekta su Mastercard Uplift, Hrvatska pošta, HEP, Hrvatska udruga banaka, Aircash i Končar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Stručnjaci su složni: od eura ćemo imati još veće koristi
BIZNIS KONFERENCIJA KVAKE24 I 24SATA

Stručnjaci su složni: od eura ćemo imati još veće koristi

Snalaženje Hrvatske u novoj valuti, deficit radne snage, zelena tranzicija, umjetna inteligencije tema su o kojima su stručnjaci raspravljali na konferenciji “180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni"

Kvaka24 još jednom je okupila brojne stručnjake: 'S eurom smo uspjeli kao društvo i ekonomija'
TREĆA BIZNIS KONFERENCIJA

Kvaka24 još jednom je okupila brojne stručnjake: 'S eurom smo uspjeli kao društvo i ekonomija'

Snalaženje Hrvatske u novoj valuti, deficit radne snage, zelena tranzicija i primjena umjetne inteligencije samo su neke od tema o kojima su stručnjaci raspravljali na Kvaki24
'Tržište raste! No, koliko mi zapravo kasnimo za jednom Njemačkom, Francuskom...'
KONFERENCIJA KVAKA 24

'Tržište raste! No, koliko mi zapravo kasnimo za jednom Njemačkom, Francuskom...'

Kako globalne promjene utječu na hrvatske poduzetnike, samo je jedno od pitanja na koja ćete dobiti odgovor od vrhunskih stručnjaka na konferenciji Kvaka 24