To je to što me zanima!

Milijarde HNB-a: Mogu ulagati u Filipine, ali ne i u Hrvatsku

HNB ima međunarodne pričuve od velikih 11 milijardi eura ili dvije trećine hrvatskog proračuna. Od toga je slobodno dvije milijarde eura, a ostatak je uložen
Vidi originalni članak

Hrvatska narodna banka neće i ne može pomoći u jeftinijem financiraju prezadužene Hrvatske. Umjesto toga, više od dvije milijarde eura slobodnih eura ulagat će svuda po svijetu, pa možda i u Filipine.

HNB ima međunarodne pričuve od velikih 11 milijardi eura ili dvije trećine hrvatskog proračuna. Od toga je slobodno dvije milijarde, a ostatak je uložen. Po izmjenama zakona koje je u četvrtak prihvatila Vlada, pričuve više neće morati ulagati samo u one zemlje koje imaju najviši rejting, odnosno koje su najsigurnije - poput skandinavskih zemalja ili donedavno Francuske i SAD-a. Po novom, moći će ih uložiti u obveznice ili druge papire zemalja čim one imaju neki od devet investicijskih rejtinga.

Ali Hrvatska od kraja prošle godine više nije u tom društvu nakon što su nas bonitetne agencije Standard & Poors, a zatim i Fitch gurnule na neinvesticijski rejting, tzv. smeća. Da bi na tržištu HNB mogao koristiti hrvatski novac za indirektnu stabilizaciju državnih financija, moramo izaći iz statusa “smeća”. S druge strane, HNB će moći pomagati većini europskih država, ali recimo i Filipinima, koji su ovaj tjedan prvi put u povijesti dobili investicijski rejting.

Uz to, na žalost onih koji se zalažu da HNB tiskanjem novca spašava proračun i sruši vrijednost kuni, to je izričito zabranjeno novim zakonom. HNB također ne može direktno kupovati obveznice od investitora nego tek na burzi. Ministar Slavko Linić za dug i kamate ove godine mora skupiti čak 37 milijardi kuna, a upravo se zadužio za 1,5 milijardi dolara. 

Idi na 24sata

Komentari 42

  • 31.03.2013.

    Loša financijska politika HNB-a, odnosno politika gospodina Rohatinskog te cvjetanje korupcije na društveno političkoj i ekonomskoj sceni doveli su do gospodarske krize i osiromašenja Hrvatske.

  • dom2 29.03.2013.

    Ovo je samo dokaz da se još uvjek vodi i vodit će se specijalni rat ne samo protiv Hrvatske nego i protiv drugih zemalja koje imaju nesposobne vlade. Osvajanje tržišta se odavno ući u školama i učilo se za vrijeme Jugoslavije. Knjige - literatura postoji. Nisu svi Jugoslavenski časnici pobijeni jer mnogi su se borili za domovinu Hrvatsku i imaju znanje samo ga treba iskoristiti. Budale ne uče od drugih nego na svojim greškama. Ekonomija je jedina vid specijalnog rata pa dajte koristite još žive osobe, domoljube a ne pljačkaše domovine i nas samih. Stvarno mi je teško gledati propast Hrvatskog naroda i domovine Hrvatske jer žrtve za slobodu su bile uzaludne.

  • Šarlota 29.03.2013.

    "Nevidljivi ostatak" je uložen u Konzum? Konzumirajmo Hrvatsku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare