To je to što me zanima!

Milijun eura kazne Francuzima ako ne krenu graditi najesen

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ministar i dalje tvrdi da gradnja novog terminala Zagrebačke zračne luke počinje najesen te da će ga graditi Francuzi. Radnici misle da rok neće biti ispoštovan
Vidi originalni članak

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i dalje tvrdi da će se novi terminal Zračne luke Zagreb početi graditi u rujnu ili listopadu. Iako su tri dana pregovarali s privatnim partnerom koncesionarom, francuskim ZAIC-om, ministar Dončić nije htio reći o čemu.

- To je stvar kulture, ali mogu reći da baš ništa nije izmijenjeno u odnosu na  ugovor - rekao je Hajdaš Dončić i dodao da će u kolovozu biti izdana građevinska dozvola. Rekao je i da je dana suglasnost na dizajn novog terminala koji će biti jednak kao i što je prvotno predviđen. Rekao je i da država neće osiguravati jamstva za kredite privatnog koncesionara. Dončić je rekao i da će Vlada, ako radovi ne počnu najesen, naplatiti skoro milijun eura jamstava. No naglasio je i da će to učiniti samo ako kašnjenja budu iz neobjektivnih razloga.

Predstavnik ZAIC-a Christophe Petit  je pak rekao kako imaju zatvorenu financijsku konstrukciju te je također potvrdio da će radovi početi u rujnu ili listopadu. Dodao je i kako sada rješavaju zadnje detalje s bankama. Koncesionar, podsjetimo, već skoro godinu i pol nije preuzeo zračnu luku i počeo radove. U samo prvu fazu proširenja trebao bi uložiti 190 milijuna eura. Neslužbene informacije govore da žele smanjiti obujam nove zgrade te povisiti takse za zrakoplove kako bi lakše osigurali financiranje no to nitko zasad ne želi potvrditi. 

Radnici i dalje skeptični

Predstavnik radnika Ante Dujić kaže kako niti ovaj rok neće biti ispoštovan.

- Iste priče slušamo već dvije godine, a radovi nisu počeli. Javnost više ne vjeruje, a izgleda da je ministar ponovo nasjeo na još jedno "možda" koncesionara. Oni nemaju osiguran novac - rekao je Dujić i dodao da će se radnici i dalje boriti protiv koncesije.  

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Major Gašpar 18.07.2013.

    Kome ćete vi naplatiti kaznu ??? Da li ste svjesni šta izjavljujete pa vi naplaćujete penale kao da ste sami sposobni početi takav grandiozan projekt pa druge učite pameti !!?? Da li ste svjesni da niste sposobni uzeti zlato iz rudnika zlata bez kopanja (auto-cesta) ,a kamoli da se upustite u nekakav projekt ,a što je najsmješnije da druge učite kako se to radi npr.Francuze koji imaju aerodrom u Parizu koji zapošljava ljudi kao jedna Hrvatska vi ste stvarno smješni i sve što Željko Pervan isprdava je nažalost istina sve je kod nas komedija !!!

  • Hasenfefer 18.07.2013.

    Da li su oni dali garancije banaka iz kojeg će te se naplatiti? Koncesija je potpisana prije godine i pol. Ja sam očekivao da će ovo proljeće krenuti radovi. Pa mogli su početi sa širenjem sletnih kapaciteta. Po meni trebalo se ugovor raskinuti jer ovo da postoji drugi ulagači za uložit u zračnu liku Zagreb je prestrašno. Pa još se nekoliko njih javilo na natječaj. kakvo je ovo otkrivanje tople vode. po meni ugovorom je trebalo biti definiran početak radova i njihov završetak. 100.000 eura PENALA kašnjenja po danu pa bi da vidiš kak bi se gradilo. Koliko se ja sjećam u natječaju se tražio ulagač koji če uložiti LOVU. Znači novčanu konstrukciju i sve potpisane ugovore trebalo je biti potpisani prije davanje KONCESIJE. milijun eura? pa to je kikiriki Treba uzet u obzir koliko smo prometa zgubili pa tu LOVu naplatiti. Ovo je jako ......neodgovorno. JA bi molio da se objavi uvjeti koncesije, ipak se radi o JAVNOJ NABAVI a ugovor je potpisan, pa ne radi se o vojnoj tajni. ILI SE MULJA. Točka.

  • PericaPerić 17.07.2013.

    Ma kojih miljun eura, ovi nemaju eura a oni bi aerodrom Nesposobnjakovici ovako bi i autoceste dali u koncesiju nekom bez eura pa pregovarali do kraja mandata i rekli ako ne krenu u koncesiju platit ce miljun eura kazne ako budu imali od kuda

Komentiraj...
Vidi sve komentare