To je to što me zanima!

Milinović: Zakon o medicinskoj oplodnji donio 200 beba više

Karmen Rivoseki-Simić iz Udruge Roda kaže da su rezultati pokazatelj ulaganja u opremu, a da Zakon dopušta zamrzavanje više jajašaca, bilo bi i više beba
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj je 2010. godine zahvaljujući Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) rođeno 1.019 djece, što je 200 beba više nego prethodne godine, kaže ministar zdravstva dr. Darko Milinović. Zakon koji je doživio osudu javnosti i udruga roditelja na snazi je godinu i pol dana, a prema podacima koje je ministar iznio najveći broj trudnoća ostvaren je iz takozvanih svježih embrio transfera (oplodnja nakon punkcije jajne stanice). Uspješnost trudnoća iz zamrznutih jajnih stanica prošle je godine bila 19 posto.

Kako je poznato, u Hrvatskoj je dopušteno zamrzavanje samo tri jajne stanice, a svi koji su u procesu MPO žale se na ovu odredbu jer je nemoguće utvrditi koje su tri jajne stanice najkvalitetnije i koje treba zamrznuti. Također, smrzavanje zametaka u Hrvatskoj zbog ovog zakona više nije dopušteno. Prije njega mogao se smrznuti neograničeni broj zametaka.

Karmen Rivoseki-Simić iz Udruge Roda kaže da su podaci Ministarstva zdravstva, ukoliko su točni, samo djelomičan uspjeh.

- Imamo najrestriktivniji zakon u Europi. Ovi podaci, ako su točni, pokazatelj su ulaganja u opremu i kadrove. No uspjeh bi bio potpun tek kad zakon ne bi ograničavao i bio tako diskriminirajuć. Zamislite koje rezultate bismo tek imali da je dopušteno smrzavanje zametaka i više od tri jajne stanice. Tu ne treba statistika, dovoljan je zdrav razum, kaže Karmen Rivoseki-Simić i dodaje kako je sigurna da aktualna vlast ništa dobro neće učiniti u smislu promjene Zakona o MPO.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • gagonja 10.03.2011.

    je a pola od tih rođenih beba je made in slovenija sram te bilo đubre jedno dao bog da ti se unuci začmu po tom tvom zakonu

  • user_90359 09.03.2011.

    ..da baš!E ti znaš i ti si vjerojatno nadgledao koji če se spermič uhvatit na jajnu stanicu.....pa oni svi(spermiči) jesu u Hrvatskoj al pojma nemaju što je to vlada i politika...tako da sam sretan što ti roditelji imaju sreču da im je uspjelo...al nemojte kupiti slavu na njihovoj ljudskoj sreči!!NISTE VI BOGOVI AL ČE VAM VAŠ NAROD TO POKAZATI....

  • babyblue222 09.03.2011.

    Čista manipulacija bezimenom statistikom. Ministre zaboravio si da svaki taj broj ima svoje ime i prezime. Pozovi nas pa ćemo ti dati prave brojke!

Komentiraj...
Vidi sve komentare