To je to što me zanima!

Milka trideset godina traga za mužem: 'Kad su ga odvodili, sin je preklinjao da mu puste tatu'

Milka Pavlović 30 godina traga za suprugom Zdravkom. Nestao je nakon pada sela Stubalj
Vidi originalni članak

Moj suprug Zdravko i njegova braća nisu htjeli otići. Željeli su ostati i braniti svoj grad. Prijavili su se u ZNG, dobili oružje, upisali se i zapovjednik im je rekao da idu kući i da će ih pozvati. Dva dana kasnije, 12. rujna 1991. Kostajnica je pala, otpočinje svoju tešku priču Milka Pavlović (64) iz Hrvatske Kostajnice.

Do rata je sa suprugom i sinovima od 9 i 14 godina mirnim i skladnim životom živjela u obližnjim Panjanima, selu sa pretežno srpskim stanovništvom. Kada su se odnosi zaoštrili, a Kostajnica pala, Milka je s obitelji otišla kod suprugove sestrične u obližnji Majur. U kući ih je, kaže, bilo 11 i imali su više oružja.

OBITELJI TRAŽE NAJMILIJE Detalji o masovnoj grobnici kod Vukovara: Našla je SOA, ljudima su ruke bile zavezane žicom

- Čuvali su straže, no, nakon dva dana u Majur je ušla sprska vojska. Iako su se pokušali obraniti, stotine vojnika nadiralo je s polja. Muškarce su zarobili i tukli jer su imali oružje, a nas, žene i djecu odveli na kat kuće. U podrum su bacili bombu. Ležali smo na podu, meci su frcali na sve strane i u tom trenutku samo sam razmišljala kako da spasim živote svojoj djeci.

Izveli su nas iz tog podruma i tjerali da hodamo cestom kroz Majur, Stubalj i Graboštane. Putem su kupili još ljudi i nas 80 zatvorili u školi u Krčevu. I tu smo čekali smrt. Nasreću, neki Srbin nije dopustio da nas poubijaju, te su nas drugo jutro pustili kućama i zabranili da ih napustimo- prisjetila se Milka tih mučnih dana. Svoju potresnu i bolnu priču ispričala nam je 2018. godine. Svako sjećanje na tu proživljenu strahotu bolno joj je i nakon svih tih godina.

Silna tuga obitelji

- Mislim da mi je upravo ta noć odnijela pola života - iskreno nam je priznala. Privremeno su se, kaže, smjestili kod prijatelja u selu Stubalj. Srpski vojnici u to mirno selo došli su 15. rujna. Tog kobnog dana supruga su joj odveli u nepoznato.

- Kada su ga odvodili, moj mlađi sin se bacao po travi i preklinjao ih da mu ne odvedu tatu. Stariji sin čak ga s biciklom krenuo tražiti. Bila sam izvan sebe, no zamolila sam ga da se vrati nazad i sam ga je Bog sačuvao da i njega ne odvedu. Otišla sam u stanicu policije koju su držali Srbi i molila da mi puste muža. Obećali su da će ga pustiti sljedeći dan,no kada sam drugi puta došla sa čistom robom u koju će se presvući, zatekla sam prazne prostorije. Pitala sam gdje mi je muž, a oni su rekli da ne znaju gdje su i da se vratim kući. Sigurna sam da su ih noć prije odveli negdje i ubili - kroz suze govori Milka. Susjed ju je s djecom odvezao u BiH i preko Banja Luke je stigla u Sloveniju kod rođaka. Nakon par dana po nju je došla svekrva iz Njemačke, gdje je Milka s djecom provela pet mjeseci. Vratili su se u Hrvatsku, nastanili u Sisku u jednoj napuštenoj srpskoj kući i djeca su krenula u školu.

- Moji sinovi su jako teško podnijeli odvođenje i nestanak oca. Sa cijelom tom tragedijom i ja sam se nosila jako teško, tim više što nisam radila prije rata. Ostala sam sama bez primanja i posla sa dvoje školaraca koje treba othraniti i postaviti na noge. Bilo je dana kada nismo imali ni za kruh.Pomagala mi je obitelj, pomagala sam raditi ljudima po selu kako bih zaradila koju kunu, a 1994. dobila sam posao u vrtiću kraj željezare. I tada je bilo lakše. U kuću u kojoj je do rata sretno živjela sa sinovima i suprugom više nema volje ići. Sve je, kaže, podsjeća na njezinog Zdravka, te je nakon obnove, kuću prepustila sinu koji u njoj živi s obitelji. Milka je od države dobila stančić u Kostajnici u kojem provodi svoje samačke dane.

Nadala se da će doći kući

- Za suprugom sam plakala pet godina. I moji sinovi znaju da sam bezbroj puta noću plakala. Sve do Oluje mislila sam da će moj suprug doći kući. Jer, bilo je stotinu verzija - da su poubijani i bačeni u Unu, odvedeni u Glinu, na Šamaricu, bilo je čak priča da su negdje gore u brdima poviše Panjana, drugi su govorili da su zakopani dolje kod Une i premješteni...

No, nakon Oluje sam se prestala nadati i svaka se nada ugasila. Muža sam često sanjala. Ti snovi uvijek su bili vjerni. Obično bih sanjala da me netko progoni i napada, a on me uvijek branio. I kad sam se probudila, bilo mi je još teže - svjedoči Milka. Svekrva je kupila grobno mjesto u koje će pokpati posmrtne ostatke svojih sinova kada ih nađe. Na žalost, nije dočekala taj dan. Umrla je prije 10 godina uplakana i nesretna jer nije saznala istinu o svojim sinovima. Pitamo Milku što bi joj značilo da nađe supruga. Promišlja, pa kaže:

'Samo da ga nađem’

- Da ga nađem, bilo bi mi drago. Mogla bih otići i zapaliti svijeću i duša bi mi bila mirna. Voljela bih da mu mogu otići na grob, isplakati se na njegov rođendan, blagdane.. Sreća je da su tu uz mene djeca i unučad, uz njih mi je sve nekako lakše i ljepše. Iako.. Nedostaje mi suprug i da znam da me čuje poručila bih mu da bih voljela da je živ, da sam tu sama, da ga čekam i da bih voljela da budemo zajedno - otirući suzu zaključila je Milka.

Sve sam ispitivala o sudbini supruga, nitko ništa ne zna

Milka se u Kostajnicu vratila 1997. godine. Zaposlila se kao čistačica u policiji da može prehranjivati sinove. - Radeći u policiji, sve bivše susjede koji su se vratili kao prognanici ispitivala sam o sudbini supruga. No uvijek su odgovarali kako oni ništa ne znaju i da pita one koji su bili glavni - rekla nam je tužno Milka.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • nokia5 28.11.2021.

    Milka, lepo ime.

  • 28.11.2021.

    pazi srpski "vojnici"!! hahahaha

  • kruno horis 28.11.2021.

    sone1984 pročitajte ponovo odveli na kat a u podrum bacili bombe

Komentiraj...
Vidi sve komentare