To je to što me zanima!

Ministar Beroš za 24sata: Ovo nije predizborni trik, ravnatelje sam prvo molio pa im prijetio...

Liste čekanja dugogodišnji su problem hrvatskog zdravstva, a sad su napokon srezane
Vidi originalni članak

Liste čekanja dugogodišnja su boljka hrvatskog zdravstva, na pretrage se čekalo po 300, 400, a nekad i po 700 dana. Zato su pacijenti koji su si to mogli priuštiti otišli u privatne klinike i tamo obavili dijagnostičke pretrage. Međutim, sad, nekoliko mjeseci prije izbora, liste čekanja naglo su se srezale.

- Nacionalni prosjek čekanja na dijagnostičke pretrage sad je 146 dana, liste su u odnosu na lipanj prošle godine smanjene za 30 posto - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za 24sata.

S obzirom na to da su izbori pred nama, pitali smo ga je li to dio predizborne kampanje.

HARAJU SVE MOGUĆE BOLESTI VIDEO Redovi na testiranju za hripavac: Mnoge ovih dana za krevet prikovali RSV, gripa...

- Ovo doživljavam kao uvredu što me pitate jesu li liste čekanja sad smanjene u predizborne svrhe. Ja već dvije i pol godine tražim od ravnatelja bolnica da ih srežu. Stalno upirem da se smanje liste, prijetim ravnateljima. Prije godinu i pol, pa opet prije godinu, i opet i opet sam im slao dopise da smanje liste čekanja. Molio sam ih i trošio energiju i snagu, postao sam sve radikalniji. Otkad je prošao Covid, non stop im govorim za liste čekanja. Tražio sam ravnatelje da maknu bilježnice, da nema dvostrukog naručivanja i nisu me sve do nedavno poslušali. Zašto su me napokon poslušali pitajte njih - rekao je Beroš za 24sata.

On je od ravnatelja zdravstvenih ustanova zatražio da skrate liste čekanja na dijagnostičke preglede na 270 dana, što su bolnice sad i uspjele.

'Obilazili smo bolnice'

Beroš navodi da do smanjenja listi čekanja nije došlo čarobnim štapićem.

- Timovi ministarstava obilazili su svaku zdravstvenu ustanovu u Hrvatskoj te s ravnateljima, informatičkim stručnjacima i koordinatorima za liste čekanja osigurali da taj segment unaprijedimo. Sad taj trud dolazi na naplatu. Nije to predizborni trik nego doista briga za zdravlje građana - kazao je Beroš.

Haraju zarazne bolesti Bolnice zabranjuju posjete pacijentima: 'Dosad je 8000 slučajeva Covida i hripavca...'

Prema podacima Ministarstva zdravstva, KBC Osijek u roku od nekoliko mjeseci smanjio je listu čekanja na CT mozga s 286 na 67 dana, a na MR dojke s 285 dana na 68 dana. KBC Split čekanje na UZV abdomena smanjio je s 510 na 211 dana, a na MR nadbubrežne žlijezde s 411 na 224 dana.

Liste čekanja smanjile su se i u općim bolnicama. Tako je OB Virovitica u samo nekoliko mjeseci smanjila čekanje na UZV srca s 450 na 220 dana, a na UZV color doppler vena s 250 na 150 dana, OB Požega za UZV srca smanjio je listu čekanja s 580 na 204 dana, a za UZV dojke s 526 na 160 dana, dok je OB Zabok čekanje na RTG kralježnice s 365 smanjio na samo 45 dana, a na RTG srca i pluća s 365 na - 0 dana.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • zelena mamba 05.01.2024.

    Vili , ne njajke . Kod vas vladajućih je sad borba da ostanete na vlasti pa sad sve ide u korist građana . Opet nekav dodatak za branitelje kojih sad ima više nego 95-te , pa dječji , pa povećanje mirovina ( penzići , nemojte se dat prevarit ) i ostalo samo da se dobe glasovi .

  • salaso 05.01.2024.

    Već su jednom liste bile srezane...pa su sad opet narasle, pa ih treba srezat..kako je to moguće?.....

  • Državni neprijatelj 05.01.2024.

    Kada dođete do maksimalnih 30 dana slobodno se hvalite. Ovo je uopće smiješno. Pogotovo bolesni ljudi nemaju vremena. Btw, na svaku dugočekanu pretragu ne odazove se 30-40% pacijenata, ali se umjesto njih ne uzimaju drugi nego ti termini ostaju nepopunjene RUPE. Možda se time pozabaviti, pa bi se došlo do još kraćih listi čekanja ?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare