To je to što me zanima!

Ministar Darko Milinović odgovara našim čitateljima

Oboljeli od malignih bolesti, roditelji njegovatelji i vojni invalidi oslobođeni su plaćanja participacije i dopunskog. Za zdravstvo 1340 kn, i još nije dosta
Vidi originalni članak
Kako reforma obuhvaća roditelje njegovatelje?
Za roditelje njegovatelje država će podmiriti troškove, i oni će biti oslobođeni plaćanja dopunskog osiguranja i participacije.

Imam plaću 6000 kuna neto. Svakoga mjeseca mi za zdravstvo od plaće oduzmu 1340 kuna. Zašto onda još moram plaćati i dopunsko osiguranje, a rekli ste da će reforma rasteretiti radnike?
Plaćanje dopunskog osiguranja nije obvezno, no onda plaćate participaciju. Ako ne plaćate dopunsko i ne morate u bolnicu, uštedjeli ste oko 1200 kuna na godinu. Ali ako se razbolite, boravak u bolnici ćete platiti nekoliko puta više od te uštede. To je i do sada bilo tako. Participacija je bila između 15 i 50 posto. Reformom ćemo postići da milijun i pol zaposlenih ne mora plaćati za sve ostale.

Radio sam 40 godina i otišao u mirovinu s punim stažem. Imam 2800 kuna mirovine. Zašto mi namećete zdravstveni doprinos kada sam takve doprinose plaćao cijeli život te koliko mi planirate uzeti za to?
To je dio reforme s kojim se umirovljenici ne slažu i mi ćemo pokušati zajedno s njima pronaći rješenje. Od milijun i 66 tisuća umirovljenika, samo je 123.000 ljudi koji su radili puni staž. Njih ćemo dodatno zaštititi. Ako bude doprinosa na mirovine, on će biti minimalan, od jedan do tri posto.

Oboljela sam od maligne bolesti i na bolovanju sam već dvije godine. Slijedi li mi po novoj reformi otkaz?
Ne, jer su zaštićeni svi koji boluju od malignih bolesti. No moramo riješiti status svih drugih radnika koji su u tri godine bili na bolovanju više od godinu i pol. Oni će morati odlučiti hoće li otići u mirovinu ili će nastaviti raditi.

Moj suprug je ratni vojni invalid. S njim živimo naše dvoje djece i ja. Hoću li ja morati plaćati participaciju?
Ne, jer će država plaćati participaciju za vojne invalide, branitelje, nestale branitelje i sve članove njihovih obitelji.

Hoću li doprinos morati plaćati na svoju mirovinu ili na mirovinu s dodatkom?
Dodatak je sastavni dio mirovine. Umirovljenici na njega ne plaćaju porez, ali će morati platiti doprinos. Ako je mirovina 2500 kuna i još je 100 kuna dodatka, onda se to gleda kao da mirovina iznosi 2600 kuna. Sve se zbraja.

Pitanja vezana uz reformu
zdravstva možete postaviti na
besplatni telefon 0800 242424,
e-mail: reporter@24sata.hr ili na adresu: Redakcija 24sata,
Oreškovićeva 3d, 10.000 Zagreb.
Idi na 24sata

Komentari 2

  • drug Tito_1 16.11.2008.

    @Jasnna misliti je drek znati.

  • Jasnna 16.11.2008.

    Zašto ministar Milinović ne da ostavku? sigurna sam da će svoju rodbinu i prijatelje zaštititi od reforme kao ličke medvjede... mislila sam da će bar on biti za narod i uz narod...

Komentiraj...
Vidi sve komentare