To je to što me zanima!

Ministar Malenica: Mijenja se progon spolnog uznemiravanja, zastara produljena na 10 godina

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica potvrdio nam je da će progon spolnog uznemiravanja ići po službenoj dužnosti, a ne, kao što je slučaj sada, da žrtva progon mora zatražiti sama
Vidi originalni članak

Ako žrtva u roku tri mjeseca ne prijavi spolno uznemiravanje, prijava pada u vodu, što je praksa dosad već pokazala. To bi se ubuduće trebalo promijeniti.

Kako neslužbeno doznajemo, ministar Ivan Malenica se prošloga tjedna sastao s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić, koja već dugo upozorava na prekratke rokove zastare.

PSIHIJATAR O ZLOSTAVLJANJU 'Što dulje žene šute, imaju i teže posljedice, razviju razne fobije'

Malenica nam je potvrdio da oformljena radna skupina za izmjenu Kaznenog zakona predlaže, između ostalog, da policija odnosno DORH spolno uznemiravanje ubuduće progone po službenoj dužnosti, a da sadašnji rok od tri mjeseca za prijavu bude produljen na opći zastarni rok od deset godina. 

Prijedlog ovih izmjena mogao bi ugledati svjetlost dana kroz mjesec ili dva, ističe ministar Malenica. No i prije nego što se to dogodi, doznajemo i to, ići će naputak prema policiji i DORH-u da "ekstenzivnije" postupaju i po postojećem, očito manjkavom zakonu, što znači da spolno uznemiravanje tretiraju i ozbiljnije nego kako to zakon sad predviđa. 

OPRAVDANJA ZA POČINITELJA Dobila je što je tražila, zašto je pila... Tim riječima se kod nas komentira seksualno nasilje

Žrtva sad mora sama zatražiti progon počinitelja, on ne ide po službenoj dužnosti kao u slučaju težih djela - bludnih radnji ili silovanja. Spolno uznemiravanje su, najčešće, neukusne i spolno konotirane verbalne upadice, dodiri i slično fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi, koje predstavlja povredu nečijeg dostojanstva i uzrokuje strah, što ovih dana prijavljuju mnoge studentice i bivše studentice, glumice te ostale žrtve.

- Ako žrtva u navedenom roku da prijedlog za progon, on se nastavlja po službenoj dužnosti. Ako ne da, prijava se odbacuje - pojasnio nam je Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Godinama se, kažu, bore da se nasilje protiv spolnih sloboda progoni po službenoj dužnosti i uz znatno dulje zastarne rokove. 

Idi na 24sata

Komentari 34

  • LinoČoko_ 09.02.2021.

    U Šibeniku je sutkinja (sad u mirovini) čekala silovatelja da odsluži kaznu za grupno silovanje i kad je izaša iz zatvora udala se za njega.Sa takvim uvrnutim mentalnim sklopom godinama je odlučivala o ljudskim sudbinama na šibenskom sudu.Suci bi tribali svake godine prolazit kroz psihološko profiliranje jer svakakvih sklopova ima među njima.

  • nnjmkd 09.02.2021.

    Kad se prije nekoliko godina digla hajka na svećenike zbog pedofilije i spolnog uznemiravanja i kad sam napisala da ništa bolje nije ni u sportu ili u prosvjeti, dobila sam nekoliko žutih i crvenih kartona. A sada ispada kako sam bila u pravu. Predatora ima u svim sferama i u svim područjima.

  • 09.02.2021.

    ....staviti ovo u bezkonačno tako da pokrenuti krimen može i praunuka zlostavljanih...a šta...

Komentiraj...
Vidi sve komentare