To je to što me zanima!

Ministar: Prijave su u Komori, HLK: Ništa nam nisu poslali...

24sata otkrila su aferu s neovlaštenim ulascima u kartone pacijenata. Institucije još nisu ništa poduzele
Vidi originalni članak

Ministar zdravstva Vili Beroš prije nekoliko dana nam je komentirao aferu s neovlaštenim ulaženjem u kartone pacijenata i curenjem podataka koju su otkrila 24sata. Otkrio nam je da su dosad dobili dva upita zbog neovlaštenog gledanja podataka u e-Kartonu i da su predmet poslali na postupanje Hrvatskoj liječničkoj komori, koja sad za 24sata tvrdi da od navedenog Ministarstva nije dobila nikakve dokumente vezane uz tu aferu.

CURENJE PODATAKA Beroš o aferi koju su otkrila 24sata: 'Doznali smo tko je gledao u kartone pacijenata'

Ministar Beroš nam je rekao da su "zaposlenice jedne zdravstvene ustanove ulazile i vidjele kartone svojih kolegica".

- Predmet smo poslali na postupanje u Hrvatsku liječničku komoru (HLK) jer se oni bave etičkim pitanjima - rekao je Beroš.

No sad HLK tvrdi suprotno, a nakon što nam je stigao njihov odgovor, ponovno smo kontaktirali ministra Beroša, kojemu smo napisali što nam je odgovorila Liječnička komora i da nas zanima o čemu je riječ, no do objave teksta nismo dobili njegov odgovor.

S druge strane, Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) i dalje provodi nadzor nad Ministarstvom zdravstva zbog navedene afere.

- Nadzorno postupanje traje minimalno mjesec dana. Nakon provedenog nadzora zapisnik se šalje u onu instituciju, ustanovu, gdje je nadzor proveden, u ovom slučaju u Ministarstvo zdravstva. Potom ministarstvo ima pravo 15 dana za prigovor, zatim Agencija ima pravo još 15 dana na očitovanje. Cijeli postupak može trajati minimalno mjesec dana, i to u slučaju da se sve riješi u samo jednom nadzornom postupanju - objasnili su za 24sata iz AZOP-a nakon našeg upita kad se mogu očekivati rezultati nadzora.

AGENCIJA POKREĆE NADZOR OTKRIVAMO Neovlašteno ulazili u kartone pacijenata: 'Imala sam spontani, svi su to saznali'

Podsjetimo, 24sata otkrila su veliku aferu s neovlaštenim ulaženjem u zdravstvene kartone pacijenata u bolnicama, ali i domovima zdravlja. No iako pacijenti u svojim e-Kartonima mogu vidjeti tko je pristupao njihovim nalazima u domovima zdravlja, bolnice imaju drugačiji informatički sustav koji ne pruža tu mogućnost. Tako pacijenti ne znaju tko im je tijekom i nakon bolničkog liječenja i pretraga ulazio u karton.

'Iz zabave su gledali tko je od kolegica išao na umjetnu'

Da je došlo do zlouporabe pristupa kartonima u bolnicama za 24sata otkrili su sami pacijenti, kao i liječnica i profesorica na Medicinskom fakultetu.

- U nekim su se bolnicama određeni zaposlenici zabavljali gledajući tko je od kolegica išao na umjetnu oplodnju, tko je imao abortus... Znam i za slučaj da je jedna djelatnica neovlašteno ulazila u medicinsku dokumentaciju supruzi svog bivšeg muža i dojavila mu od čega boluje, pa je slučaj završio i na sudu. Golemi je problem što ne možemo znati dimenziju zloupotrebe ovlasti ulaskom u tuđu medicinsku dokumentaciju bez dozvole - otkrila je za 24sata liječnica i profesorica na Medicinskom fakultetu (radi zaštite identiteta nećemo otkriti o kojoj je bolnici i profesorici riječ).

UGROŽENA PRIVATNOST OTKRIVAMO 'U bolnici su iz zabave gledali kartone kolegica da vide koja je išla na umjetnu'

Doznali smo i šokantna iskustva djelatnika bolnica.

- Bila sam na bolovanju jer sam imala spontani pobačaj, o tome nisam govorila kolegama s posla. Međutim, kad sam se vratila na posao, tad su mi medicinske sestre prilazile i govorile da ne brinem, da će biti djece. Bila sam u potpunom šoku što znaju moje nalaze - opisala je svoje iskustvo djelatnica jedne bolnice u Hrvatskoj.

Pacijenti ne znaju tko im ulazi u kartone

24sata otkrila su aferu s neovlaštenim ulaženjem u zdravstvene kartone pacijenata u bolnicama i domovima zdravlja. Pacijenti u e-Kartonima mogu vidjeti tko je pristupao njihovim nalazima u domovima zdravlja, no bolnički informatički sustav ne pruža tu mogućnost pa pacijenti ne znaju tko je ulazio u kartone.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • sam svoj majstor 07.03.2024.

    Slažem se sa lolitom 29

  • lolita 29 06.03.2024.

    hdz ovac je to, to laze cim zine

Komentiraj...
Vidi sve komentare