To je to što me zanima!

Ministar Primorac dao zeleno svjetlo: Neoporezive napojnice do 10 posto iznosa računa

Kako doznaje Jutarnji list, Ministarstvo finacija dalo je zeleno svjetlo na prijedlog rješenja poreznog tretmana napojnica koje je tadašnjem ministru Zdravku Mamiću ponudila Nacionalna udruga ugostitelja
Vidi originalni članak

Do kraja 2023. godine napokon će biti riješeno pitanje poreznog tretmana napojnice, što je jedna od najdugotrajnijih boljki domaćih ugostitelja i radnika u turizmu, piše u srijedu Jutarnji list.

Ministarstvo financija, naime, u svom je planu zakonodavnih aktivnosti za narednu godinu navelo kako im je u planu do kraja sljedeće godine riješiti ovo pitanje kroz izmjenu triju zakona - Zakona o porezu na dohodak, Zakona o fiskalizaciji te zakona o doprinosima. Iako bi sektor rado da se to dogodi uoči nove turističke sezone, zasad nema obećanja da bi stvar mogla biti gotova do početka ljeta.

USPORAVANJE GOSPODARSKIH AKTIVNOSTI Ministar financija: Inflacija će se smanjiti, to apsolutno nema nikakve veze s uvođenjem eura

Kako doznaje Jutarnji list, Ministarstvo financija dalo je zeleno svjetlo na prijedlog rješenja poreznog tretmana napojnica koje je tadašnjem ministru Zdravku Mamiću ponudila Nacionalna udruga ugostitelja, a Jelena Tabak iz Udruge potvrdila je da predstavnici ugostitelja na sastanak s novim ministrom Markom Primorcem stižu 28. listopada.

Prijedlog ugostitelja bio je da se pitanje oporezivanja napojnica veže uz račun te uz djelatnika, na način da neoporezive budu napojnice do 10 posto iznosa računa, a da svaki djelatnik ima pravo godišnje primati do 25 tisuća kuna napojnice neoporezivo.

AUKCIJA Ministarstvo financija: Prodali 776 mil. kuna trezorskih zapisa, odbijene sve eurske ponude

Sve ono iznad toga - i iznad 10 posto računa te iznad 25 tisuća kuna po djelatniku - trebalo bi oporezivati, s time da udruga predlaže da se na te poreze naplaćuje samo porez na dohodak, ali da se oslobode plaćanja doprinosa.

U dokumentu objavljenom na javnom savjetovanju stoji kako se napojnice za radnike trenutno slijevaju kroz račune poslodavaca zbog čega je, u svrhu zaštite svih dionika, potrebna njihova jasna definicija, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • tomo11980 19.10.2022.

    Kada je to Zdravko Mamić bio ministar

  • kaius 19.10.2022.

    sisanje love na sve moguće načine.prije koji mjesec sam "izgubio" prijatelja za ić na puzu u jednom restoranu/pizeriji gdje mi je piza ok! počeli su naplačivat postavu stola a prije toga i digli cijene ,i još na kraju da ostavim napojnicu..ste vi normalni? prijatelj se rasp...o i rekao više kod tebe ne dolazim

  • kaius 19.10.2022.

    zašto je to boljka?

Komentiraj...
Vidi sve komentare