To je to što me zanima!

'Ministar Šustar neka pokaže odgovornost ili neka odstupi'

Udruga Univeristas smatra da je priopćenje MZOS-a povodom nedodjeljivanja nagrade Luka Ritz pokušaj odvraćanja pažnje javnosti od nebrige MZOS-a
Vidi originalni članak

Udruga za razvoj visokoga školstva „Universitas“ potaknuta viješću  o nedodjeljivanju Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, kao i priopćenjem za javnost MZOS-a , ponovno je pozvala odgovorne osobe na brigu o redovitom funkcioniranju svih djelatnosti MZOS-a.

Iz udruge smatraju da je od roka za podnošenje prijedloga za dodjelu  nagrade Luka Ritz, (11. travnja 2016. godine), bilo dovoljno vremena da se javnost, a posebno obitelj pokojnoga Luke Ritza, informira o broju pristiglih prijava i nužnosti produljenja roka za prijavu, te da se mogućnost produljenja roka prijave ne samo razmotri, nego i provede. Smatraju da je priopćenje za javnost MZOS-a tek pokušaj odvraćanja pažnje javnosti od nebrige kojom se MZOS već dulje vrijeme odnosi spram svojih temeljnih djelatnosti.

"Svrha dodjeljivanja Nagrade Luka Ritz jest potaknuti mlade da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja, senzibilizirati mlade, njihove roditelje i nastavnike za prevenciju nasilja te promovirati pozitivne uzore i modele ponašanja. Smatramo da je Ministarstvo dužno s posebnom pažnjom provoditi proceduru dodjele Godišnje nagrade Luka Ritz, doprinoseći na taj način promicanju tolerancije i poštivanju tužne sudbine Luke Ritza", poručuju iz Udruge Universitas.

Na kraju, pozivaju ministra Predraga Šustara na odgovornost spram djelatnosti MZOS-a koje već dulje vrijeme izazivaju ozbiljne poteškoće u sustavu obrazovanja i znanosti. 

"Krajnje je vrijeme da Ministar pokaže brigu spram resora za koji je odgovoran, u suprotnom ga pozivamo na povlačenje s ove iznimno odgovorne i važne pozicije", zaključuju u priopćenju.

Podsjetimo, Ministarstvo je u nedjelju objavilo da Godišnja nagrada Luka Ritz nije dodijeljena jer se na javni poziv javila samo jedna škola zbog čega nije bio moguće izvršiti odabir učenika kojima bi se nagrada dodijelila. Stoga je Ministarstvo odlučilo da da će početkom tjedna održati sastanak s Lukinom obitelji na kojem će se predložiti i razmotriti dodatne aktivnosti vezane uz ovogodišnju dodjelu nagrade. Ministarstvo također razmatra mogućnost produljenja roka prijave za osnovne i srednje škole, te učeničke domove za nominaciju učenica i učenika koji promiču toleranciju, humano i nenasilno ponašanje.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • josuvektinebumrekel 14.06.2016.

    samo jedno pitanjce: koliko budžetskog novca je udruga universitas dobila iz budžeta prošle godine, a koliko ove? unaprijed zahvaljujem na ignoriranju pitanja i omalovažavanju pokušajima etiketiranja fašistom, nacistom, ustašom ili nekom drugom etiketom drugova samoproglašenih antifašista

  • zeljkopž 14.06.2016.

    Ha, ha. Udruga Universitas????? Ha, ha, ha... Ma gdje ti sdrpovci smišljaju sva ta imena. Hoće li možda osnovati i npr. udrugu ćirilikus ili ćedikus?

  • ZluradStrašniji 14.06.2016.

    Još jedna udruga? Koliko vas je?

Komentiraj...
Vidi sve komentare