To je to što me zanima!

Ministar tvrdi: 'U narednim se mjesecima očekuje pozitivna odluka SAD-a oko ukidanja viza'

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu je rekao kako u narednim mjesecima očekuje "pozitivnu odluku" SAD-a oko ukidanja viza za hrvatske državljane
Vidi originalni članak

O tome odlučuju razna tijela u SAD-u uz podršku američkog veleposlanstva. Mislim da možemo u narednim mjesecima očekivati pozitivnu odluku", rekao je Gordan Grlić Radman u HRT-ovoj emisiji "A sada vlada", dva dana prije no što će Hrvatsku posjetiti američki državni tajnik Mike Pompeo.

Hrvatska za ukidanje viza mora imati ispod 3 posto odbijenih viza, a u Europskoj uniji vize za SAD trebaju još samo državljani Cipra, Bugarske i Rumunjske. Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u utorak je kazao kako još nema službeni izvještaj o ispunjenju tog uvjeta, no da je "vrlo optimističan".

AMERIČKI VELEPOSLANIK Robert Kohorst : 'Hrvatska vrlo blizu ukidanja viza za SAD'

Na susretu u Dubrovniku s američkim šefom diplomacije hrvatski će politički vrh razgovarati i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dviju država.

"Danas ćemo donijeti odluku na vladi, pokazat ćemo to državnom tajniku Pompeu. S njihove strane je isto potrebna evaluacija, a to će pridonijeti pravnoj sigurnosti poreznih obveznika, posebno onih koji imaju dvostruka državljanstva", rekao je Grlić Radman.

"Uspostavit će se i mehanizmi za suradnju poreznih službi SAD-a i Hrvatske", najavio je.

Hrvatsko vodstvo će u Dubrovniku s Pompeom razgovarati i o kupovini borbenih zrakoplova F-16.

"Postoji natječaj, postoje procedura i rokovi", rekao je hrvatski ministar, dodavši kako je "interes SAD-a prirodan, kao i drugih država koje se natječu".

POZVALI SLUŽBENIKE I POSLOVNJAKE MVEP vapi: Vadite vize za SAD da poboljšamo statistiku, nemamo još puno vremena...

Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona, a osim ponude SAD-a, stigle su i ponude Švedske, Francuske i Izraela. Uz premijera Andreja Plenkovića i ministra Grlića Radmana, u Dubrovniku je predviđen i susret Pompea s hrvatskim ministrom obrane Marijem Banožićem.

Grlić Radman je najavio da bi do kraja godine Hrvatsku trebao posjetiti i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, povodom otvaranja novog ruskog veleposlanstva na novoj lokaciji.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 30.09.2020.

    ja bi razmislio na njihovo mjestu o ukidanju, tak smo i mi trebali ukinut dvojna državljanstva, al hvala bogu hoćemo jednom

  • kormilar 30.09.2020.

    I ja isto ministre! Sve ovisi o koroni!

  • ⚡ ANONYMUS ⚡ 30.09.2020.

    Zamisli ti tuge, jada i bijede HR politike kada im je vrhunac zadnji 20 godina politike to da nam svjetski fašisti ukinu vize? Zemlja koja 220 godina nije prestala masakrirat, ugnjetavat diljem svijeta otimajuči prirodna bogastva, resurse i na tome, vojnoj sili i otimačini temelji 80% svoje "ekonomije"!

Komentiraj...
Vidi sve komentare