Obavijesti

News

Komentari 20

MVEP vapi: Vadite vize za SAD da poboljšamo statistiku, nemamo još puno vremena...

MVEP vapi: Vadite vize za SAD da poboljšamo statistiku, nemamo još puno vremena...
1

Hoćemo li imati vize za SAD i dalje ili će porasti vrijednost hrvatske putovnice nakon dugo vremena? MUP i MVEP zovu svoje djelatnike i suradnike da se prijave za vize, čak će im platiti i troškove zahtjeva...

VIDEO

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zamolilo je službenike u ministarstvima te kolege iz bankarskog i poslovnog sektora da podnesu zahtjev za vizu za putovanje u SAD, ako to žele. Naime, oni će ju vjerojatno dobiti, a time bi se poboljšala statistika i spustila stopa odbijenica ispod tri posto, što je posljednji kriterij za ukidanje turističkih i poslovnih viza za SAD, doznaje Večernji list od izvora bliskog MVEP-u.

– Naš poziv ne znači obvezu, već je to samo informacija o mogućnosti da se uključe u proces. Sve je na dobrovoljnoj bazi.  MVEP potiče sve aktivnosti s ciljem ispunjenja preostalih uvjeta za uključivanje u Program izuzeća od viza kako bi se za to stekli uvjeti u 2021. godini. Time će se omogućiti nesmetano putovanje hrvatskih državljana u SAD, pridonijeti lakšem povezivanju, kao i razvijanju poslovnih veza sa SAD-om. Hrvatska je jedna od četiriju država članica EU čiji državljani još uvijek trebaju vizu za ulazak u SAD i već dulje vrijeme ulažemo znatne napore da se ta činjenica promijeni na dobrobit hrvatskih državljana, kao i znanstvene i poslovne zajednice – ističe izvor.

Dodik optužio SAD da pokušava kontrolirati izborni proces u BiH, a zatim opsovao oporbu...
Dodik optužio SAD da pokušava kontrolirati izborni proces u BiH, a zatim opsovao oporbu...

A koliko nam treba? 

Pandemija korona virusa zaustavila je putovanja i broj zahtjeva za vizama smanjila na minimum, a Amerikanci fiskalnu godinu, tijekom koje obračunavaju stopu odbijenica, zaključuju s 30. rujna. Ne dostignemo li do toga datuma stići do  oko 2000 potrebnih odobrenih viza, vize se ukidaju sljedeće godine. Prema sadašnjoj statistici, 33 pozitivna rješenja poništavaju učinak jedne odbijenice. Kad država jednom uđe u bezvizni režim sa SAD-om, taj je status stalan i u principu se ne revidira. Propusti li Hrvatska ovaj vlak, sada kad je nadomak cilju koji čeka od proglašenja neovisnosti, ulazimo u novu fiskalnu godinu i cijeli postupak računanja stope odbijenica počinje ispočetka.

Da je situacija normalna i da nema pandemije korona virusa, Hrvatska bi uobičajenim tempom smanjivala stopu odbijenica. Još je početkom ove godine američka strana, promatrajući trend, bila uvjerena da će već ove godine stopa odbijenica biti manja od tri posto.

U posebnim okolnostima, MVEP je posegnuo za posebnim mjerama i zamolbama. Prvotna je ideja bila da zamole svoje službenike koji još nemaju B1 i B2 vizu da je izvade, no njihov broj je malen, pa je zamolba otišla i na druge adrese. Kako je uglavnom riječ o zaposlenicima državne uprave, to povećava vjerojatnost da će vizu i dobiti, budući da imaju stalni posao, a veliki dio njih je prošao neke vrste sigurnosnih provjera te je postupak usklađen s EU i NATO standardima. Trošak od 160 američkih dolara po zahtjevu bit će onima koji to zatraže isplaćen iz viška u proračunu iz stavke za službena putovanja jer je budžet zbog pandemije i uštede na predsjedanju EU u plusu.

Božinović: Situacija nije bolja, produžit ćemo odluku o radnom vremenu klubova
Božinović: Situacija nije bolja, produžit ćemo odluku o radnom vremenu klubova

Naravno, vize će olakšati putovanja, turistička i obiteljska, a bezvizni režim povećava i vrijednost hrvatske putovnice. U prosincu prošle godine iz američkog veleposlanstva u Zagrebu kazali su kako ohrabruju Hrvatsku da se ugleda na uspješne korake koje je poduzela poljska vlada u primanju u bezvizni režim, a veleposlanik William Kohorst je isti prijedlog iznio i na sastanku u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Poljska je postupila slično Hrvatskoj, s tim da je kod njih vađenje vize za državne službenike bilo obavezno. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca