To je to što me zanima!

Potvrdili: Hrvatska će do kraja godine sasvim zabraniti GMO

Iz Ministarstva poljoprivrede su pojasnili da je razlog protivljenje hrvatskih građana GMO-u, rascjepkanost zemljišta, visok postotak prirodne zaštićenosti teritorija...
Vidi originalni članak

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da Vlada do kraja godine namjerava sasvim zabraniti GMO organizme na svom teritoriju. Iz ministarstva su nam pojasnili da je razlog opće protivljenje hrvatskih građana GMO-u, rascjepkanost zemljišta, visok postotak prirodne zaštićenosti teritorija te orijentiranost naše zemlje na poljoprivredne proizvode s dodanom vrijednošću. Hrvatska zabraniti GMO smije zahvaljujući tzv. GMO direktivi EK-a. Ministarstvo se poziva i na uredbu EK koja je u pripremi, a koja bi bila obavezna za članice EU. Mirela Holy iz ORaH-a komentirala je da su europski Zeleni, pa tako i ORaH-ov eurozastupnik Davor Škrlec bili i protiv direktive i protiv uredbe.

- Istina, države članice EU-a smiju zabraniti GMO po slovu direktive, ali time ostaju bez pravne zaštite EU-a ako ih neka GMO korporacija odluči tužiti zbog gubitka profita. Sad i Vlada uviđa ono što mi tvrdimo od početka - kazala je.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • hogar007 10.06.2015.

    Prije ili kasnije jedina hrana koja će se proizvoditi je GMO, tako da je ova zabrana kratkog vijeka.

  • alfabetagama 10.06.2015.

    jel to znači da nije direktive na se takav zakon ne bi mogao donijet?? Jel je to samostalnost?

  • pčela 10.06.2015.

    Ne vjerujem da će prevladati pamet ovoj našoj garnituri na vlasti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare