To je to što me zanima!

Ministarstvo: Pečatit ćemo ako bude i 10 kuna viška u blagajni

U europskoj praksi postupanje poreznih vlasti je rigoroznije nego u RH i upravo je disciplina rezultat daleko veće odgovornosti poreznih obveznika, kažu u Ministarstvu
Vidi originalni članak

Ministarstvo financija reagiralo je na slučaj  privremene zabrane obavljanja djelatnosti zadarskom kafiću  „Macho“. Kažu kako su inspektori postupili ispravno s obzirom da su u blagajni zatekli višak novaca. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Zbog učestalog iznošenja neistina o radu Ministarstva financija, Porezne uprave od strane pojedinih poreznih obveznika, odlučeno je da će se sukladno članku 8. stavku 12. Općeg poreznog zakona, ubuduće objavljivati pravo činjenično stanje o postupcima kod takvih obveznika.

Slijedom navedenog, objavljujemo da su inspektori Porezne uprave u slučaju privremene zabrane obavljanja djelatnosti zadarskom kafiću  „Macho“ vlasnice Sanje Bake, postupili ispravno, s obzirom da su u blagajni zatekli višak novca, odnosno neevidentirani promet. 

Nepravilnosti u poslovanju poput ove, poreznim obveznicima nisu dozvoljene našim propisima. 

Usporedbe radi, u europskoj praksi, moramo istaknuti, postupanje poreznih vlasti daleko je rigoroznije nego u Hrvatskoj i upravo je željezna disciplina rezultat daleko veće odgovornosti poreznih obveznika. 

Na temelju vjerodostojnih dokumenata i novčanog iznosa koji se u trenutku nadzora nalazi u blagajni, utvrđuje se evidentirani promet. Ukoliko se u blagajni zatekne bilo kakav višak novca, koji nije potkrijepljen vjerodostojnom dokumentacijom, i dalje će se smatrati neevidentiranim prometom, te će se postupati na isti način, čak i ako je riječ o samo 10 kuna viška. 

S obzirom da se tijekom nadzora ustanovilo da pojedini porezni obveznici i dalje ne izdaju račune, posebno stranim turistima, molimo ih da pripaze na koji način posluju i da se pridržavaju propisa, kako ne bi ugrozili svoje poslovanje u jeku turističke sezone. 

S obzirom na otežani rad od strane pojedinih poreznih obveznika i svih neugodnosti s kojima se susreću na terenu,  inspektori Porezne uprave i dalje imaju veliku potporu Ministarstva financija u obavljanju svog posla, kojeg od početka fiskalizacije izvršavaju sukladno zakonima.  

Naglašavamo da će se nadzor i dalje nastaviti istim, pojačanim intenzitetom diljem Hrvatske, pogotovo na Jadranu, a od 1. kolovoza i na tržnicama. 

Ovom prilikom zahvaljujemo se građanima na aktivnom sudjelovanju u suzbijanju sive ekonomije i uvođenju reda u prometu gotovinom, te ih pozivamo da i dalje prijavljuju nepravilnosti kod obveznika koji ne poštuju zakone, dok ih se velika većina pridržava. 

Računi se mogu provjeriti putem internetske stranice Porezne uprave http://www.provjeri-racun.hr/provjeraracuna , nepravilnosti prijaviti na besplatni broj telefona 0800 1001, putem rubrike „Pišite nam“ http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pisite-nam.aspx ili dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave. 

Netko bi Vaš novac, namijenjen za vrtiće, bolnice i škole mogao staviti u svoj džep! Zato tražite, uzmite račun i prijavite nepravilnosti, jer, „Bez računa, se ne računa“!"

Idi na 24sata

Komentari 276

  • hour24 26.07.2013.

    I ja sam za to da se sve radi po zakonu,ali također postavljam pitanje zašto se u slučaju viška u kasi ne kažnjava osoba koja izdaje račun jer se skoro svakodnevno susrećem sa situacijom da konobar izda piće i "strpa" novce u vlastiti džep bez izdavanja računa i ako je promet veći dogodi mu se da jedan dio i ostane u novčaniku i što se događa?Porezna opali kaznu gazdi,jer se od njega može naplatiti,a od konobara ne,jer on ima mala primanja.U pravnoj državi svatko bi trebao odgovarati za svo dio posla,pa ionako je plaćen za to.I još jedna nelogičnost u našoj lijepoj državi:ako uhvatite konobara na djelu da Vas potkrada ,Vi mu po zakonu ne smijete odbiti ništa od plaće,već trebate pokrenuti privatnu tužbu,a svi vrlo dobro znamo kako to u praksi završi.I da ,uredno plaćamo članarinu Gospodarskoj komori,ali ona još uvijek nije poduzela ništa po ovom pitanju,kao ni naš Ceh ugostitelja.Pitam se kome oni pogoduju!?

  • user_157522 25.07.2013.

    Psi laju karavane (kunića) prolaze. Mi smo dobro poznati po tome da se znamo dogovorit za određenu količinu novca.

  • nostradamus1 25.07.2013.

    al nas šišaju,a ne koriste više mašinicu ovi su zajahali samohodnu kosilicu,majke mi-...di god se okreneš kažnjavaju nas sve redom..počinjeno ili smo već počeli živjet po nekim umjetnim pravilima i zakonima...a što je najgore ,najlakše je čovjeka uplašit ako ga lupaš po đepu...i to je ta ekonomija naše vladajuće garniture..

Komentiraj...
Vidi sve komentare