To je to što me zanima!

Ministarstvo odbilo upisati 42 djece u školu u Kaštel Štafiliću

Ravnatelj je upisao djecu nakon što je dobio odobrenje Školskog odbora, Županije i Ureda državne uprave. Unatoč tome, iz Ministarstva obrazovanja je stigla odbijenica
Vidi originalni članak

Roditelji 42 neupisane djece u srednjoj strukovnoj školi "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću u srijedu će razgovarati sa Zdravkom Omrčenom, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

To im je preporučio Petar Vrbanić, ravnatelj škole "Braća Radić". 

Ravnatelj je upisao djecu nakon što je dobio odobrenje Školskog odbora, Županije i Ureda državne uprave. Unatoč tome, iz Ministarstva obrazovanja je stigla odbijenica, i to samo tri dana prije početka škole. 

Iz Ministarstva je stiglo i priopćenje u kojem se za sve krivi upravo ravnatelj, i to zato jer je upisao djecu koja nemaju potreban broj bodova.

'Tko kaže da oni koji nemaju potreban broj bodova neće biti dobri učenici?'

- Kažu da sam ja kriv. Pa neka sam kriv! Istina je, nismo gledali zakon i upisali smo djecu jer smatramo da svima treba dati šansu. Tko kaže da oni koji nemaju potreban broj bodova neće biti dobri učenici? Tko kaže da sutra neće biti bolji nego što su danas. Pa ne možemo se prema djeci odnositi kao prema brojevima. Osim toga, ako ne upišemo ovu djecu, ukinut ćemo pet zanimanja koja više neće postojati u ovoj školi. Nisam uradio ništa za žaljenje i ne bojim se za svoj posao. I opet bih isto postupio i postupit ću. Nadam se da su u ministarstvu bili brzopleti, da nisu dovoljno razmisliti i uvjeren sam da će promijeniti odluku - rekao je ravnatelj Vrbanić roditeljima.

'Naša djeca nikome nisu uzela mjesto'

A roditelji su uglavnom bijesni. Platili su upisnine, kupili djeci knjige i odluka ministarstva ih je šokirala:

- Ovo zapravo znači da je našoj djeci onemogućeno školovanje, iako oni nisu nikoga ugrozili. Nisu naša djeca nikome uzela mjesto, a da ne govorim o troškovima koje smo imali za knjige. Konkretno sam za knjige potrošila 1050 kuna, i to bez bilježnica, olovaka i dodatnog materijala. Meni se čini da je država na ovaj način jednostavno odlučila ukinuti ova zanimanja, rekla je Neda Šarić, majka dječaka koji je upisao agro turizam.

Ministarstvo: Zgroženi smo postupkom ravnatelja

Ministarstvo je priopćilo kako su zgroženi postupkom ravnatelja Srednje škole „Braća Radić“ u Kaštel  Štafiliću – Nehaj.

- Opće je poznato da se u Republici Hrvatskoj  prema važećim propisima u četverogodišnju školu može  upisati  samo onaj učenik čiji je minimalni bodovni uspjeh 36 bodova - kažu u ministarstvu. Dodaju  kako je prema nalogu ministra Željka Jovanovića prosvjetna inspekcija u utorak provela nadzor kojim "su utvrđene sve činjenice bitne za daljnje postupanje prema ravnatelju Petru Vrbaniću i članovima Školskog odbora". 

Idi na 24sata

Komentari 76

  • zelot 05.09.2012.

    Eeee, da su malo manje visili na fejsu i tu i tamo pročitali koju knjigu, sada ne bi imali ovih problema. Ljenčine i zgubidani/ke.

  • minni maus 05.09.2012.

    Najbolje bi bilo da otvore gimnaziju ,možda kriminalistiku ili kakvu školu za menadžment tak da bogataši imaju kam upisati svoju dječicu koja nisu uspjela u Zagrebu i još budu zaradili na iznajmljivanju stanova. A U KOJOJ JE FAZI OBAVEZNA SREDNJA ŠKOLA???

  • Capafiori 05.09.2012.

    Čime je to Ministarstvo "zgroženo"????? A da počnete malo raditi i da uđete u sve srednje škole u Hrvatskoj pa napravite provjeru upisa, npr. u Medicinsku školu u zadnjih 10 godina, ustanovili biste da se u istu nije uspjelo upisati gro djece sa prosjekom 5.0, ali da je bilo uspjeha onih sa 2.7 prosjekom. Sad ste se sjetili mijenjati praksu upisa, a gdje ste bili sve ove godine od postanka Hrvatske?

Komentiraj...
Vidi sve komentare