Obavijesti

News

Komentari 76

Ministarstvo odbilo upisati 42 djece u školu u Kaštel Štafiliću

Ministarstvo odbilo upisati 42 djece u školu u Kaštel Štafiliću
4

Ravnatelj je upisao djecu nakon što je dobio odobrenje Školskog odbora, Županije i Ureda državne uprave. Unatoč tome, iz Ministarstva obrazovanja je stigla odbijenica

VIDEO

Roditelji 42 neupisane djece u srednjoj strukovnoj školi "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću u srijedu će razgovarati sa Zdravkom Omrčenom, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

To im je preporučio Petar Vrbanić, ravnatelj škole "Braća Radić". 

Ravnatelj je upisao djecu nakon što je dobio odobrenje Školskog odbora, Županije i Ureda državne uprave. Unatoč tome, iz Ministarstva obrazovanja je stigla odbijenica, i to samo tri dana prije početka škole. 

Iz Ministarstva je stiglo i priopćenje u kojem se za sve krivi upravo ravnatelj, i to zato jer je upisao djecu koja nemaju potreban broj bodova.

'Tko kaže da oni koji nemaju potreban broj bodova neće biti dobri učenici?'

- Kažu da sam ja kriv. Pa neka sam kriv! Istina je, nismo gledali zakon i upisali smo djecu jer smatramo da svima treba dati šansu. Tko kaže da oni koji nemaju potreban broj bodova neće biti dobri učenici? Tko kaže da sutra neće biti bolji nego što su danas. Pa ne možemo se prema djeci odnositi kao prema brojevima. Osim toga, ako ne upišemo ovu djecu, ukinut ćemo pet zanimanja koja više neće postojati u ovoj školi. Nisam uradio ništa za žaljenje i ne bojim se za svoj posao. I opet bih isto postupio i postupit ću. Nadam se da su u ministarstvu bili brzopleti, da nisu dovoljno razmisliti i uvjeren sam da će promijeniti odluku - rekao je ravnatelj Vrbanić roditeljima.

'Naša djeca nikome nisu uzela mjesto'

A roditelji su uglavnom bijesni. Platili su upisnine, kupili djeci knjige i odluka ministarstva ih je šokirala:

- Ovo zapravo znači da je našoj djeci onemogućeno školovanje, iako oni nisu nikoga ugrozili. Nisu naša djeca nikome uzela mjesto, a da ne govorim o troškovima koje smo imali za knjige. Konkretno sam za knjige potrošila 1050 kuna, i to bez bilježnica, olovaka i dodatnog materijala. Meni se čini da je država na ovaj način jednostavno odlučila ukinuti ova zanimanja, rekla je Neda Šarić, majka dječaka koji je upisao agro turizam.

Ministarstvo: Zgroženi smo postupkom ravnatelja

Ministarstvo je priopćilo kako su zgroženi postupkom ravnatelja Srednje škole „Braća Radić“ u Kaštel  Štafiliću – Nehaj.

- Opće je poznato da se u Republici Hrvatskoj  prema važećim propisima u četverogodišnju školu može  upisati  samo onaj učenik čiji je minimalni bodovni uspjeh 36 bodova - kažu u ministarstvu. Dodaju  kako je prema nalogu ministra Željka Jovanovića prosvjetna inspekcija u utorak provela nadzor kojim "su utvrđene sve činjenice bitne za daljnje postupanje prema ravnatelju Petru Vrbaniću i članovima Školskog odbora". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.