To je to što me zanima!

Slučaj Kongo: Ministarstvo je provelo izvanredan nadzor na našim sudovima oko posvajanja

U izvanrednom nadzoru utvrđeno je da nije bilo nepravilnosti odnosno da su predmeti u rad dodijeljeni nasumičnom dodjelom - odgovaraju za 24sata iz Ministarstva.
Vidi originalni članak

Pravosudna inspekcija Ministarstva pravosuđa i uprave, temeljem ovlasti Ministarstva utvrđenih člankom 71., 72., 75., 80. - 84. Zakona o sudovima, provela je izvanredni neposredni nadzor nad radom Općinskog suda u Varaždinu i Općinskog suda u Zlataru.

'Nije bilo nepravilnosti, predmeti su nasumično dodijeljeni sucima'

U izvanrednom nadzoru utvrđeno je da nije bilo nepravilnosti odnosno da su predmeti u rad dodijeljeni nasumičnom dodjelom te da su suci koji su donosili odluke Godišnjim rasporedom poslova bili raspoređeni za obavljanje poslova priznanja stranih sudskih odluka - odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave za 24sata.

Navode kako Ministarstvo pravosuđa i uprave, kao tijelo izvršne vlasti, nije ovlašteno ocijenjivati postupanja sudova u sudskim predmetima niti provjeravati dijelove spisa.

Ministarstvo: Nismo zaprimili zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć 

  - Ističemo da Ministarstvo pravosuđa i uprave do sada nije zaprimilo zahtjev niti jednog pravosudnog ili drugog tijela za međunarodnu pravnu pomoć za potrebe provođenja bilo kakvih postupaka vezanih za posvajanja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao nadležno tijelo za pružanje konzularne pomoći provodi aktivnosti na kojima surađuje s drugim tijelima, uključujući i stručnim službama Ministarstva pravosuđa i uprave - odgovorili su nam.

AGONIJA HRVATA U ZAMBIJI Uhićeni Kongoanac već dobio datum ročišta, Hrvati čekaju. Još se ne zna što je s djecom!

Podsjetimo, hrvatskim državljana koji su uhićeni u Zambiji pod optužbom za trgovinu djecom iz DR Konga, posvajanja su odobrena na Općinskom sudu u Varaždinu i Zlataru. Postavljalo se pitanje zašto su se obratili tim sudovima iako su posvajatelji iz Zagreba.

No, razlog je vrlo jednostavan s obzirom da je postupak daleko brži na tim sudovima jer su zagrepački zatrpani brojnim predmetima. Uostalom pravni stručnjaci ističu kako se stranka može obratiti bilo kojem sudu, neovisno o svom prebivalištu. Naši državljani i dalje su u Zambiji gdje čekaju početak suđenja na Visokom sudu u Ndoli.

Idi na 24sata

Komentari 143

  • cmamba22 18.04.2023.

    Žao mi je tih ljudi,sigurna sam da su išli po tu dječicu dobronamjerno.

  • Origano0 09.04.2023.

    Svjedočimo povijesnom događaju gdje su se uzroci i posljedice oteli iz ruku aktera. Događaj je povijesni, jer riječ je o možda najvećoj aferi od devedesetih. Afera nije velika zbog toga što je netko pokušao kupiti par djece u Africi nego stoga što su, jednom kad se upleo izvanjski faktor (zambijski državni aparat), uzroci počeli sami od sebe proizvoditi posljedice. Modus operandi uključenih u aferu - a to su pripadnici umreženih grupa - nastavio je djelovati neovisno o njihovoj volji. Riječ je o o jednom od onih rijetkih trenutaka kad maske padnu i, koliko god se pojedinac tomu opirao, on konstantno griješi. Osam zambijskih posvojitelja s predumišljajem postali žrtve sistema koji ih je stvorio i nitko i ništa im više ne može pomoći, jer oni van tog sistema ne mogu funkcionirati. Sistem koji je u prošlosti privilegirao svoje članove, a sad ih ili uništava ili izvrgava ruglu, nešto je za što se znalo da postoji, ali ne i u čemu se točno sastoji. Sad, nasuprot tomu, on sam od sebe radi na tome da izađe na svjetlo dana i ništa ga u tome neće zaustaviti. Zambijska osmorka pripada društvenu sloju koji već nešto više od dva desetljeća ne dijeli istu zbilju sa šutljivom većinom, ali zbog toga do sad nije imao većih problema, jer vlastitu odvojenu zbilju efikasno proizvodi, koliko je to potrebno, kroz neograničen pristup medijima. Posvojiteljima s predumišljajem dogodilo se to da su se jednostavno našli izvan sustava u kojem jedino mogu funkcionirati, ali t

  • ZvonkoBorda 06.04.2023.

    Apsurd nad apsurdima! Kako sud može odobriti nešto a posvojenje nije izvršeno. Na osnovi rodnog lista se u Hrvatskoj dobiva i domovnica i putovnica a oba roditelja trebaju potpisati. Jel to vrijedi samo za nas Hrvate??ili ima iznimki jer ova djeca nisu rodjena u Hrvatskoj

Komentiraj...
Vidi sve komentare