To je to što me zanima!

Ministri G7 pozvali jemenske Hutije: 'Smjesta prestanite ugrožavati pomorski promet'

Hutiji, saveznici Irana, oteli su trgovački brod i 25-članu posadu u znak odmazde zbog rata kojeg Izrael vodi protiv Hamasa u Gazi
Vidi originalni članak

Ministri vanjskih poslova G7 u srijedu su pozvali šijitske pobunjenike iz plemena Huti u Jemenu da "smjesta prekinu" ugrožavati pomorski promet i oslobode posadu teretnog broda otetog u Crvenom moru prije 10 dana.

- Pozivamo sve strane da ne ugrožavaju ili sprečavaju pravo i slobodu plovidbe za sve brodove. Posebice pozivamo Hutije da smjesta prestanu s napadima na civile i prijetnjama međunarodnim plovnim putevima i trgovačkim brodovima te da oslobode brod M/V Galaxy Leader i njegovu posadu otetu 19. studenoga- stoji u izjavi G7.

KATAR POSREDUJE U Dohi se sastali čelnici CIA-e i izraelskog Mossada: Razmotrili daljnje korake za Gazu i primirje

Hutiji, saveznici Irana, oteli su trgovački brod i 25-članu posadu u znak odmazde zbog rata kojeg Izrael vodi protiv Hamasa u Gazi, izazvanog krvavim napadom islamističkog pokreta bez presedana na Izrael 7. listopada.

Brodom Galaxy Leader upravlja japanska kompanija, no pripada britanskom brodaru čiji je vlasnik izraelski poduzetnik.

IZ MINUTE U MINUTU Hamas: I dalje nema dogovora o produljenju primirja. 21 kamion pomoći stigao u Gazu

Pokušaj otmice broda M/V Central Park, tankera u vlasništvu kompanije povezane s Izraelom, neslavno je završio u nedjelju u Zaljevu nakon intervencije američkog razarača USS Mason. Privedeno je pet napadača za koje se sumnja da su somalski pirati.

Prošli petak je jedan brod, također povezan s Izraelom, oštećen u Indijskom oceanu pomoću drona Šahed, iranske proizvodnje.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Ivan111_1 29.11.2023.

    Ovi iz Jemena preuzeli posao G7, hop, stanite, samo ameri smiju to napraviti, americki lopovi uzeli rusima sve sto su mogli, okupiraju, kradu Sirijsku naftu nakon sto otjerali INA-u.... ameri imaju pravo kazniti koga god hoce ako nije pod cizmom...

  • Antimor 29.11.2023.

    A da im napravite isto što je putnica na letu iz Turske u Moskvu napravila nepoznatom putniku?

  • Ivan111_1 29.11.2023.

    Prvo vi prestanite okupirati tudje zemlje i povucite svoju vojsku iz arapskih zemalja, jer vasa okupacija tjera njih prema nama...

Komentiraj...
Vidi sve komentare