To je to što me zanima!

Odgovor na ultimatum: Tolušić pozvao ministre na sastanak

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad...
Vidi originalni članak

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je o novom pravilniku kojim su uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a razgovarao s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeći tjedan, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju da Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača.

Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s time je prilagođena i visina naknade za izdavanje certifikata o usklađenosti s tržišnim standardima, ističu iz Ministarstva.

"Ovaj Pravilnik se odnosi na sve treće zemlje te nije usvojen s ciljem diskriminacije roba podrijetlom iz nama susjednih država", navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da je Pravilnik ujedno i u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom stečevinom Europske unije.

"U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rješavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeći tjedan", ističu iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susjednih zemalja, odvija se normalno.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a, a naknada za inspekcijski nadzor povećana je s 90 na 2000 kuna za svaki obavljeni inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća.

Ultimatum regije Hrvatskoj: 'Povucite pravilnik za 7 dana'

Resorni ministri trgovine Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije uputili su Hrvatskoj sedmodnevni ultimatum da povuče pravilnik kojim je povećala cijenu inspekcijskog nadzora za uvozno voće i povrće, zaključeno je u ponedjeljak na sastanku u Sarajevu.

Ministri su odluku Hrvatske nazvali diskriminatorskom i neprihvatljivom te su ocijenili kako će štetu trpjeti sve zemlje ako Hrvatska ne povuče mjere. Pozvali su Europsku komisiju da se uključi u rješavanje problema, s tim da će Crna Gora i Makedonija kao članice WTO-a pokrenuti i postupke pred tom organizacijom, prenosi Blic.

Crnogorska ministrica Dragica Sekulić ocijenila je kako moguće mjere WTO-a neće biti brze jer traže prethodnu analizu, no nada se kako će se do rješenja doći dogovorom.

- Vjerujemo da ćemo do kraja tjedna osigurati sastanak s kolegom iz Hrvatske - kazala je Sekulić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da odluka Hrvatske ugrožava i druge države, ne samo one u regiji.

- Mjere Hrvatske su diskriminatorne, ne samo za države regije, nego i za Tursku i još neke zemlje - kazao je Šarović.

Srbijanski ministar Rasim Ljajić potvrdio je da će do povlačenja pravilnika vlada u Beogradu ustrajati na protumjerama.

- One neće pogoditi samo izvoznike voće i povrća iz Hrvatske, nego i mlijeka i mesa te mliječnih i mesnih prerađevina - naglasio je Ljajić.

Makedonski ministar Ljupče Nikolovski je podsjetio kako je njegova zemlja zbog nastalog spora već uputila diplomatsku notu Hrvatskoj.

- Ovo je kršenje i SSP-a i pravila WTO-a, pa će se Makedonija i Crna Gora obratiti toj organizaciji i pokrenuti odgovarajuće mehanizme - potvrdio je Nikolovski izražavajući nadu kako će se sporni pravilnik u "najskorije vrijeme" povući.

Podsjetimo, hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

Ministar Tolušić je u nedjelju rekao da se pravilnik koji je donijelo njegovo ministarstvo odnosi na 168 zemalja u svijetu koje nisu u EU te dodao da mu je žao ako se to ispolitiziralo jer definitivno tako nije trebalo biti.

Ministri četiriju zemalja regije pozvali su hrvatskog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića na sastanak u Podgorici najkasnije do kraja ovog tjedna.

 

Idi na 24sata

Komentari 168

  • ljubica ljubičica_1 08.08.2017.

    Kada je Milanović zatvorija granicu HDZ-e je popizdija .Gadili su ga na sva usta .A štoje sad napravija Tolušić?Kažu da su naši proizvodi sa plantaža zdravi .Pitajte vlasnike voćnaka kolko puta prskaju jabuke .I dali oni jedu to voće?Bila sam kod rodice ima plastenike salate .I ja velim daj budem koju i pnjela doma.Ona veli ni slučano .Već mi je dala ono što ima u svom vrtu .Sada se pitam zašto mi nije dala salatu iz staklenika?Nije ni kod nas sve bajno i sjajno.Ima tolko nametnika da se mora prskat sa svim i svačim.Zato nam tribaju reć kako tribamo obrađivat to voće i povrće da ne dobijamo crevne viroze i karcinome.Nije sve prenje u običnoj vodi osobno mislim da bi tribali koristit i još neko dodatno sretstvo .

  • jakolishe 07.08.2017.

    posaditi podravinu slavoniju i baranju maricom i svakojakim vocem i povrcem i da vidite procvata hr... a ne da raste ambrozija koja gusi ljude !

  • ivan213 07.08.2017.

    Pozvao na sastanak????? Hehe. Tko ponudi vise taj nece imati problema sa uvozom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare