Obavijesti

News

Komentari 168

Odgovor na ultimatum: Tolušić pozvao ministre na sastanak

Odgovor na ultimatum: Tolušić pozvao ministre na sastanak
1

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad...

VIDEO

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je o novom pravilniku kojim su uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a razgovarao s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeći tjedan, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva u priopćenju podsjećaju da Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača.

Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s time je prilagođena i visina naknade za izdavanje certifikata o usklađenosti s tržišnim standardima, ističu iz Ministarstva.

"Ovaj Pravilnik se odnosi na sve treće zemlje te nije usvojen s ciljem diskriminacije roba podrijetlom iz nama susjednih država", navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da je Pravilnik ujedno i u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom stečevinom Europske unije.

"U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rješavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeći tjedan", ističu iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susjednih zemalja, odvija se normalno.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a, a naknada za inspekcijski nadzor povećana je s 90 na 2000 kuna za svaki obavljeni inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća.

Ultimatum regije Hrvatskoj: 'Povucite pravilnik za 7 dana'

Resorni ministri trgovine Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije uputili su Hrvatskoj sedmodnevni ultimatum da povuče pravilnik kojim je povećala cijenu inspekcijskog nadzora za uvozno voće i povrće, zaključeno je u ponedjeljak na sastanku u Sarajevu.

Ministri su odluku Hrvatske nazvali diskriminatorskom i neprihvatljivom te su ocijenili kako će štetu trpjeti sve zemlje ako Hrvatska ne povuče mjere. Pozvali su Europsku komisiju da se uključi u rješavanje problema, s tim da će Crna Gora i Makedonija kao članice WTO-a pokrenuti i postupke pred tom organizacijom, prenosi Blic.

Crnogorska ministrica Dragica Sekulić ocijenila je kako moguće mjere WTO-a neće biti brze jer traže prethodnu analizu, no nada se kako će se do rješenja doći dogovorom.

- Vjerujemo da ćemo do kraja tjedna osigurati sastanak s kolegom iz Hrvatske - kazala je Sekulić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra da odluka Hrvatske ugrožava i druge države, ne samo one u regiji.

- Mjere Hrvatske su diskriminatorne, ne samo za države regije, nego i za Tursku i još neke zemlje - kazao je Šarović.

Srbijanski ministar Rasim Ljajić potvrdio je da će do povlačenja pravilnika vlada u Beogradu ustrajati na protumjerama.

- One neće pogoditi samo izvoznike voće i povrća iz Hrvatske, nego i mlijeka i mesa te mliječnih i mesnih prerađevina - naglasio je Ljajić.

Makedonski ministar Ljupče Nikolovski je podsjetio kako je njegova zemlja zbog nastalog spora već uputila diplomatsku notu Hrvatskoj.

- Ovo je kršenje i SSP-a i pravila WTO-a, pa će se Makedonija i Crna Gora obratiti toj organizaciji i pokrenuti odgovarajuće mehanizme - potvrdio je Nikolovski izražavajući nadu kako će se sporni pravilnik u "najskorije vrijeme" povući.

Podsjetimo, hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

Ministar Tolušić je u nedjelju rekao da se pravilnik koji je donijelo njegovo ministarstvo odnosi na 168 zemalja u svijetu koje nisu u EU te dodao da mu je žao ako se to ispolitiziralo jer definitivno tako nije trebalo biti.

Ministri četiriju zemalja regije pozvali su hrvatskog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića na sastanak u Podgorici najkasnije do kraja ovog tjedna.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...