To je to što me zanima!

Mirovni indeks: Hrvatska je na 27. mjestu, lošiji smo nego lani

Hrvatska je po globalnom mirovnom indeksu 27. zemlja svijeta ove godine. U odnosu na 2014. to je pad za jedno mjesto. Imamo prosječnu ocjenu 1,55
Vidi originalni članak

Hrvatska je po globalnom mirovnom indeksu 27. zemlja svijeta ove godine. U odnosu na 2014. to je pad za jedno mjesto.

Globalni mirovni indeks ljestvica je koju svake godine sastavlja Institut za ekonomiju i mir (IEP) sa sjedištem u Australiji i SAD-u.

Objavljuje se već devet godina, a mir se ocjenjuje u 162 zemlje. U obzir se uzimaju faktori poput građanskih nemira, kriminala, odnosa sa susjedima, potrošnje za vojsku pa sve do upletenosti u vojne sukobe. 

Hrvatska ima prosječnu ocjenu 1,55 (ocjena jedan je najbolja, a pet najlošija), a najbolje je ocijenjena (1,0) u kategorijama broja ubojstava, upletenosti u međunarodne sukobe, političkom teroru, uvozu i izvozu oružja, terorizmu i broju raseljenih. 

Najlošije ocjene (3,5) dobili smo u kategoriji broja policijskog i sigurnosnog osoblja kao i u kategorijama percepcije kriminaliteta i pristupa oružja (3,0).

Najbolji od susjeda su Slovenci koji su na 15. mjestu te Mađari koji su na 22. Lošija od nas je Italija na 36. mjestu, Srbija na 46., BiH na 53. te Crna Gora na 57. mjestu. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • 17.06.2015.

    Svaka čast hrvatskim domoljubima i to prvenstveno domoljubima iz hrvatske dijaspore. Svaka čast i Hrvatima BiH. Hrvatska dijaspora je veliki investitor u Hrvatskoj, a i spasitelj Hrvatske od totalnog gospodarskog i socijalnog potonuća. Hrvatska dijaspora, odnosni hrvatski iseljenici iz Hrvatske i BiH svojim investicijama, slanjem novca u domovinu, kupnjom stanova i kuća po Hrvatskoj s 15 posto udjela sudjeluju u BDP-u RH. Ne ignorirajmo hrvatsko iseljeništvo. Otvorimo im vrata, na široko i veliko, a posebno njihovoj djeci, mladim Hrvatima. Treba nam ta mladež tim više što naša mladež ( 100 000 u 3. godine) zbog nezaposlenosti hrli u tuđi svijet. Na hrvatskoj društveno političkoj sceni treba nam nova vlast, trebaju nam novi političari.

  • Lina39 17.06.2015.

    Dobro smo i prošli nakon svih pozivanja u rat samo ne znam protiv koga osim protiv svoga!

  • majkomila22afterlife 17.06.2015.

    Hoće li mi netko pojasniti zašto karaMarko poziva na rat? I to indirektno ? U Kanadi je izjavio :" Ne tražimo ni priloge, ni novac, ni kupnju oružja.Tražimo samo da se naoružate...( pa stanka ) ...I onda još uz to, govori kako je ova situacija jednaka onoj u '90-im ! Meni to izgleda kao kodirana poruka...Više kao subliminalna poruka, da će se nešto zakuhat...A znamo da Kolinda non stop priča o uvođenju obaveznog vojnog roka, da se naoružavaju, te da se unose nemiri i podjele među hrvatskim narodom... !

Komentiraj...
Vidi sve komentare