To je to što me zanima!

Mislav (17) heroj ulice: 'Bilo je stravično. Odmah sam potrčao po aparat i počeo gasiti požar'

Plamen je sezao nekoliko metara uvis. Budući da mi je kuća u blizini, odmah sam otrčao po vatrogasni aparat i izvadio osigurač. U trenutku sam bio kod zapaljenog automobila, priča nam Mislav Albert
Vidi originalni članak

Bio je ponedjeljak nešto iza 21 sat. Sjedio sam s društvom u prostorijama Nezavisne udruge mladih Ivanska (NUMI), kad je jedan prijatelj otvorio vrata i viknuo da gori auto.

U prvi mah sam mislio da nas zafrkava, ali sam provirio i vidio kako automobil preko puta ceste zaista proždire vatra. Izgledalo je stravično. Plamen je sezao nekoliko metara uvis. Budući da mi je kuća u blizini, odmah sam otrčao po vatrogasni aparat i izvadio osigurač. U trenutku sam bio kod zapaljenog automobila. Prvo sam ugasio motor na automobilu i počeo gasiti požar, prepričava nam svoj pribran i hrabar potez 17-godišnji Mislav Albert, iz mjesta Ivanska.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dvojica mladića koje nije poznavao i za koje je pretpostavio da su vozač i suputnik iz automobila, stajala su sa strane i dozivala pomoć.

Cijela obitelj vatrogasci

- Vatra je sukljala iz motora, Po mojoj procjeni, zapalile su instalacije i prijetila je opasnost od eksplozije ako plamen zahvat gorivo u rezervoaru. Čim se vozilo malo ohladilo, s dvojicom tih šokiranih mladića koji su stajali sa strane otvorio sam haubu i izvadio akumulator - detaljno nam prepričava učenik 2. razreda Srednje škole, smjer automehaničar. Do zapaljenog automobila stigao je, kaže, za dvije do tri minute nakon što je požar buknuo. A kako je vatrogasac, prvi nagon mu je bio da otrči u prostorije obližnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva. No, sjetio se da nema ključ i da je svaka sekunda bitna te je zato otrčao kući po aparat za gašenje požara.

-Vjerujem da sam za nekih 30-tak sekundi ugasio vatru na vozilu. Nakon skidanja akumulatora auto smo odgurali na parkiralište udaljeno par metara i svatko je otišao na svoju stranu – opisuje nam Mislav koji o cijeloj akciji priča smireno, bez uzbuđenja i panike. Štoviše, kada ga se sluša, cijela akcija gašenja djeluje lagano i bez stresa. No, situacija nije bila nimalo lagana niti jednostavna.

- Čim smo osigurali auto, vratio sam kući aparat za gašenje požara i vratio se društvu. U međuvremenu je netko odvezao tu dvojicu mladića. Više ih nisam vidio, a ni danas ne znam o kome se radi, jer se nismo upoznali, a niti pričali tijekom gašenja njihovog vozila- govori Mislav.

Dvojica mladića nisu mu ni zahvalili što im je ugasio auto i ekspresnom intervencijom spriječio još goru štetu. A takva lakoća ponašanja pred vatrenom opasnošću Mislavu je, izgleda, urođena. Njegovi roditelji, dvojica braće, baka, djed i bliža rodbina članovi su DVD Ivanska i s ponosom nose vatrogasnu odoru. Ovo gašenje zapaljenog automobila bilo je i vatrogasno krštenje Mislavu, jer se do sada s vatrom susretao samo na vatrogasnim vježbama.

Opet bi učinio isto

- Opet bih to napravio, bez obzira bi li mi se netko zahvalio. Uvijek treba pomoći ljudima u nevolji - rekao nam je Mislav. Prijatelji su mu čestitali na hrabrosti i prisebnosti, a još čeka da mu se javi vlasnik vozila i to isto napravi.

Kad smo u četvrtak potražili Mislava, koji je uz očevu suglasnost pristao razgovarati za novine, pokušali smo doznati tko su dvojica iz uništenog vozila. Obilazili smo Ivansku i u jednoj gostionici dobili podatak o vlasniku vozila. Kako smo doznali, mladići su svratili na kavu prije no što ih je poznanik odvezao u šest kilometara udaljen Laminac. Kako se radi o malom naselju na čazmanskom području, ubrzo smo na obližnjem imanju saznali o komu se radi. Nazvali smo vlasnika izgorenog automobila, a on nam je kazao da je trenutno s traktorom na njivi i ne može doći do kuće. No, pristao nam je kratko prokomentirati događaj tražeći da ne stavljamo puno ime i prezime.

Ispričao nam je da se te večeri vraćao s vršnjakom iz Babinca i prolazeći kroz Ivansku auto je počeo "štucati".Stao je nasred ulice i počeo se osjećati miris paljevine.

Imao plinsku instalaciju

-Prijatelj i ja smo izašli iz automobila i dozivali pomoć, ali su se neki dečki koji su bili blizu smijali. U tom trenutku je gotovo izronio mladić s aparatom za gašenje požara i odmah poduzeo sve da ugasi vatru. Sreća da je to uspio i hvala mu, jer je auto imao i plinsku instalaciju. Pitanje je kako bi sve završilo da nije njega – kazao nam je I. B. (25) iz Laminca. Sutradan su traktorom odvukli staru olupinu na otpad. Radi se o benzincu, Peugeotu 405 iz 1991. godine u koji je ugrađena plinska instalacija.

Prije završetka telefonskog razgovora obećao je kako će potražiti Mislava Alberta u Ivanskoj i zahvaliti na pomoći.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • okolica 02.11.2021.

    svaka cast heroju!ali pola toga nije istina sto je izjavio!!!! dok je dosao sa aparatom akomulator je bio vec izvaden, a i istu vece je auto bio maknut!!!nije istina da mu nisu zahvalili hmm mozda je bio pod adrenalinom pa se pola i ne sjeca

  • anchy1100 30.10.2021.

    Mislavu svaka čast!!! Ona druga dvojica što su se smijala su slika i prilika djece koju odgaja samo ulica...mogao je netko i goriti u automobilu, a oni bi se i dalje smijali, možda i snimali za stotinjak kuna ili poneki lajk...Ovo što je Mislav uradio trebalo bi biti normalno za nekoga tko je odrasliji, ali sa sedamnaest godina tako brzo reagirati bez kalkuliranja je herojski čin, jer mogao je i on zatvoriti oči, širiti ruke i nastaviti dalje. Mislav je prvenstveno Čovjek velikog ❤

  • AnteSt 30.10.2021.

    Radi se o starom autu pa je vjerojatno da je motor mastan, a elektroinstalacije dotrajale. To su uvjeti za izbijanje požara. Doživio sam sličnu stvar na starom Renault 19, kad je benzin izbio iz pumpe za gorivo i poljevao motor u vožnji. Samo sretnim slučajem nije došlo do požara.Ovaj dečko je izvrsno reagirao. Bit će dobar vatrogasac.

Komentiraj...
Vidi sve komentare