To je to što me zanima!

Mislili da nema nade: Tašu su spasile matične stanice

TERAPIJA U KINI: Taša se rodila s oštećenjima mozga. Majka Maša dignula je kredit od 16.000 eura i proputovala pola svijeta da bi joj pomogla
Vidi originalni članak

Zbog teškog oštećenja mozga sedmomjesečna Taša Čiča iz Rijeke bila je pet tjedana u Kini. Jedna je od prvih beba na kojoj su liječnici primijenili terapiju matičnim stanicama.
- Jedva je preživjela porođaj. Nije joj radilo srce i nije mogla  disati - kaže majka Maša (37).
Kćer je rodila hitnim carskim rezom šest tjedana prerano zbog komplikacija u trudnoći, koje su Taši, dok je još bila u trbuhu, oštetile mozak. Zaostala je u razvoju. Imala je svakodnevne epileptične napadaje i grčeve. Trajali su satima. Oduzimali su joj snagu. Liječnici u riječkoj Dječjoj bolnici Kantrida napadaje su mogli samo ublažiti, ne i spriječiti.
Maša je čitala o liječenju neuroloških oboljenja u djece matičnim stanicama - metodi koja bi trebala obnoviti uništeno tkivo mozga, a koja se u Hrvatskoj ne primjenjuje. Podigla je kredit za put, a kad je Taša imala šest mjeseci, primili su je u Wu Stem Cells centru u Pekingu. Svaki tjedan dobivala je injekciju matičnih stanica iz pupkovine u kralježnicu. Davali su joj i infuziju koja pomaže reagiranju njezinih stanica. Nakon povratka Tašu manje boli, a napadaji su rjeđi.
- Motorika joj je sad puno bolja. Pokreti glave su fleksibilniji i ima više snage - rekao je dr. Wu Grunau, neurolog iz Kine. Za tri do šest mjeseci mora na snimanje glave u Kinu jer će se tad vidjeti rezultati. Put stoji oko 155.000 kuna. Pomoći možete uplatom u RBA. Broj kunskog računa: 2484008-3234146994. Broj deviznog računa: 2484008-4210997849.

NAKON TERAPIJE TAŠA VIŠE JEDE I MIRNIJE SPAVA

1) 14. 1. 2009. Taša se rodila šest tjedana prerano. Jedva je preživjela rođenje. Nije joj radilo srce i nije mogla disati 2) 12. 6. 2009. - S majkom je otputovala u Peking na liječenje, gdje su joj uspjeli pomoći 3) 8. 7. 2009. - Nakon pet tjedana se vratila. Majka je primijetila da Tašu manje boli, da više jede i mirnije spava 4) Maša je stalno bila uz nju. Taša je dobila kinesko ime Sha-sha (jako slatka).

MATIČNE SU STANICE NADA
Matične stanice su velika nada u medicini, posebice kod srčanih i neuralnih bolesti. Nisam upoznat s uspješnim  primjerima korištenja pravih matičnih stanica kod ljudi, rekao je poznati znastvenik prof. dr. Ivan Đikić.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • trešnja 12.08.2009.

    Ja bih uvijek uplatila ponešto,ali pošto plačam preko interneta ne prima mi uplatnicu bez poziva na broj.Ako itko zna način neka to napiše!

  • marple 12.08.2009.

    Ima se love za lječenje u inozemstvu KRADEZEOVIH staraca, a za ovo malo stvorenje koje tek počinje živjeti love nema pa sirotinja mora dizati kredit za lječenje.SRAMOTA!!!

  • jelka123 12.08.2009.

    Bila bi možda dobra ideja da se pri HZZO-u ili samostalno otvori neki fond za teško bolesnu djecu. Tako da ljudi mogu sami uplatiti i da se preko tog fonda traže sponzori ili pomoć velikih tvrtki i institucija. Da se omogući kontakt sa zdravstvenim institucijama širom svijeta i daju roditeljima savjeti i psihološka pomoć. Naravno, poslovanje bi trebalo biti totalno transparentno odn. da se financije ne trpaju u privatne džepove nego da doista idu tamo gdje i kada treba. Jer ovako su roditelji prepušteni sami sebi i milostinji HZZO-a koji je besčutna birokracija. Utopijski ili ne, ali da se ukine barem 50% udruga koje imaju po par članova i preživljavaju o državnom trošku, da se političkim strankama ukine financiranje iz drv.proračuna pa nek se financiraju iz članstva, i sama bi država mogla reagirati i pomoći u ovakvim situacijama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare