To je to što me zanima!

Evo koliko košta javni prijevoz u drugim gradovima u Europi

Moderna vozila i precizan vozni red: Više cijene javnog prijevoza u ovim gradovima su logične, s obzirom na vrlo razvijen standard zemalja i, samim time, visoke plaće građana.
Vidi originalni članak

Riječ je o gradovima sa sjevera Europe. Više cijene stoga su logične, s obzirom na vrlo razvijen standard zemalja i visoke plaće građana. Cijena javnog prijevoza koju plaćaju zaslužna je za najmodernija vozila i vrlo točne linije, s iznimno rijetkim kašnjenjima. No, za naš standard ove su cijene javnog prijevoza astronomske.

POGLEDAJTE VIDEO: Najviše cijene javnog prijevoza plaćaju stanovnici ovih gradova

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pa tako stanovnici Stockholma u Švedskoj jednokratnu kartu plaćaju 30,35 kuna, dok će putnici u Zürichu u Švicarskoj morati izdvojiti 31,29 kuna.

U Londonu jednokratna karta stoji 31,56 kuna, dok u Kopenhagenu u Danskoj košta čak 32,77 kuna.

Za jednokratnu kartu ipak se najviše mora odvojiti u glavnom gradu Norveške, Oslu. Tamo cijena jednokratne karte stoji čak 34,38 kuna.

No, kad cijenu karte usporedimo s prosječnom cijenom sata rada stanovnika, ona se zapravo i ne čini više tako visokom. Naime, uzmemo li u obzir prosjek plaća petnaest profesija, među kojima su automehaničar, vozač autobusa, financijski analitičar, poslovna tajnica, agent u pozivnom centru i učiteljica, ispada da u gradovima s najskupljim cijenama ljudi stanovnici prosječno zarađuju petstotinjak kuna po satu.

 

Idi na 24sata

Komentari 63

  • 30.03.2016.

    znači švicarska 31,29 kn? pa to je 7 puta jeftinije nego god nas ako isto košta.

  • 29.03.2016.

    sve je relativno ali s obzirom na nas standard su i cijene manje. to sve en znaci da i usluga mora biti niza .... pa, tako i relativno gledano, ako se cijena gleda prema broju tramvaja i autobosa i putnika/vozu vozenih po satu ne bi me cudilo da jos ispadnemo kao i najskuplja drzava.

  • biberrr 29.03.2016.

    Zašto nas po cijenama uvijek uspoređuju sa bogatim zemljama zapadne Europe? Hrvatska je uz Sloveniju daleko najskuplja zemlja istočne Europe,a po životnom standardu se možemo uspoređivati samo sa Bugarskom i Rumunjskom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare