To je to što me zanima!

Misterij mrtvih pčela: Samo kod Preloga je umrlo 10 košnica, u Međimurju ih skupljaju lopatom

Zadnji veliki pomor dogodio se prije dvije godine kada je umrlo 57 milijuna pčela. Problem s pomorom pčela je da onda nema ni uroda ni meda, a istraga Državnog inspektorata je u tijeku
Vidi originalni članak

U Međimuju, Podravini i na Slavonskom Gorju milijuni su mrtvih pčela. Samo u pčelinjaku kod Preloga 10 je košnica mrtvo, tamo je 700.000 pčela odletjelo umrijeti.

Po Hrvatskoj je na milijune mrtvih pčela, a ratari koji svoja polja tretiraju insekticidom time tretiraju i pčele bez kojih nema ni dobrog uroda.

UMRLO IH 60 MILIJUNA! Tko je ubio pčele u Međimurju?

- One su otišle još dalje jer pčela je kamikaza - ne umire doma, ona ide daleko umrijeti. Neće umrijeti doma, ako može negdje otići - rekao je jedan pčelar za Dnevnik Nove TV.

Veliki pomor pčela dogodio se još jedan veliki pomor 57 milijuna pčela, a krivac za to nikada nije odgovarao. Trenutno je u tijeku istraga Državnog inspektorata, ali točan uzrok umiranja pčela još se ne zna. 

PČELARI UPOZORAVAJU Ne baš medeno u Hrvatskoj: 'Pčele su iscrpljene i ugibaju'

- Izgleda da se nešto događa po poljima. Nitko ne zna što, dok se ne utvrdi situacija - rekao je pčelar iz Preloga Nervin Grabant.

- Imamo velike štete od uginuća pčela letačica koje su, pošpricane i ubijene, ostale na poljoprivrednim površinama. Neki ratari špricaju polja usred bijela dana. Trebalo bi špricati dva tjedna prije cvatnje, međutim oni kasne i špricaju kad već dio repice počne cvasti - rekao je Zdenko Radiković iz Svetog križa.

KLIMATSKE PROMJENE 'Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje oko četiri godine života'

Pčelari su dosad izbjegavali istupe u javnosti oko trovanja pčela insekticidom jer nisu željeli izgubiti kupce, ali sada više zaista nemaju što za izgubiti jer ako nestane pčela nema više ni meda ni uroda, a niti života kakvog znamo.

Idi na 24sata

Komentari 90

  • gliva 19.04.2022.

    sve one koji rade i proizvode treba uništiti i živjeti samo od poreza!

  • fridulina 19.04.2022.

    A da nisu možda špricanje iz zraka i zagađeni cvjetovi koje oprašuju uzrok !Nismo ni zaslužili bolje !Nema pčela nema hrane !

  • DENDEERI 19.04.2022.

    svima je poznato zasto pčele ugibaju sveke godine samo debili zatvaraju oči ,pokrivaju uši i drže vodu u ustima ,,ratari špricaju svoja polja u podne a ne noćukad pčela nema i ne koriste pesticide u onim količinama koje su na upustvo,,,jer njima je bitna ovogodišnja zarada a to što će njihovi unici a možda i djeca doživjeti  kratki vijek to ih ne interesira jer nisu ono u Bogovim regulama,, a inspektoru je bitno da ne mora sastavljati zapisnik  jer nezna sročiti rečenice ali zato prima masnu plaču za svoj nerad

Komentiraj...
Vidi sve komentare