To je to što me zanima!

Mjanmarska hunta odbacuje američke optužbe o genocidu nad Rohindžama 2017. godine

Mjanmarska vojna hunta u srijedu je odbacila američke optužbe da su njihove vojne snage 2017. počinile genocid nad muslimanima Rohindžama
Vidi originalni članak

U priopćenju objavljenom u državnom listu Global New Light of Myanmar, ministarstvo vanjskih poslova reklo je da "kategorički odbacuje" optužbe, koje su "politički motivirane i miješanje u unutarnje poslove suverene države".

Gotovo milijun Rohindža pobjeglo je iz Mjanmara nakon vojnog gušenja otpora 2017., koji je predmet sudskog postupka za genocid na najvišem sudu Ujedinjenih naroda u Haagu od 2019. godine.

VOJNA HUNTA Mjanmar: Ubili 35 ljudi, u UN-u su "zaprepašteni" zločinom

U govoru u Muzeju holokausta u Washingtonu u ponedjeljak, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je kako je zaključio da su pripadnici vojske u Mjanmaru "počinili genocid i zločine protiv čovječnosti nad Rohindžama".

Procjena se temelji na dokumentaciji organizacija za ljudska prava i vlastitim nalaza ministarstva.

Mjanmar je u političkim previranjima od prošlogodišnjeg vojnog udara, a vojska se bori da obuzda mirne ulične prosvjede i pokrete građanske neposlušnosti, kao i oružani otpor milicija protiv hunte diljem zemlje koje nastoje silom srušiti vojnu vladu.

UZNEMIRUJUĆI PRIZORI Pet mrtvih u Myanmaru, vojni auto se zabio u prosvjednike

Čelnica Mjanmara Aung San Suu Kyi uhićena je 1. veljače 2021., nekoliko sati prije nego što je vojska zbacila demokratski izabrane civilne čelnike u zemlji i vratila zemlju pod vojnu vlast.

Prema podacima udruge za pomoć političkim zatvorenicima koja dokumentira ubojstva i kršenja ljudskih prava, od puča je ubijeno najmanje 1697 ljudi, a više od 12.000 ljudi je uhićeno.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Brucka 23.03.2022.

    Godinama se nad tim judima provodi genocid i ugnjetavanje masovna istrebljenja,mučenja,zlostavljanja-al posto su Muslimani o tome mediji ni slova!

Komentiraj...
Vidi sve komentare