To je to što me zanima!

Mlažnjak probio zvučni zid i izazvao paniku u Zagrebu

Oko 15.15 sati u Zagrebu i okolici začula se jaka "eksplozija". No kako su nam rekli u policiji, nemaju nikakve crne vijesti. Vojska ima manevre
Vidi originalni članak

Oko 15.15 sati u Zagrebu i okolici začula se jaka "eksplozija". No kako su nam rekli u policiji, nemaju nikakve crne vijesti. Mnogi građani su se zabrinuli da se radi o nekoj katastrofi.
- Vojska ima manevre pa je njihov avion probio zvučni zid - doznajemo u PU sisačko-moslavačkoj. Vojni avion MIG 21 je probio zvučni zid na 13.000 metara. Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić Hini je potvrdio da je probni pilot nakon remonta zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, prema redovnoj proceduri, na ruti Pleso-Čepin-Pisarovina-Pleso probio zvučni zid na području između Siska i Pisarovine. Dodao je da je let bio najavljen kontroli leta.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • ddudaj 17.02.2009.

    Na znanje: sined-u. Ako se ponovo vratiš na ove komentare izvinjavam se na čekanju i kašnjenju. Proučavao sam malo \"zvučni zid\". Nije nešto ali ima i nekih saznanja. Citat: Zvuk ustvari predstavlja slijedno zgušnjavanje i prorjeđivanje medija - u ovom slučaju zraka. Brzina prostiranja zvuka je različita ovisno od medija, a za zrak se uzima da iznosi 341 m/s ili 1227.6 km/h u uvjetima MSA. Zrakoplov tijekom kretanja kroz zrak izaziva poremećaje kontinuiteta zraka to jest formira zračne valove slično onome što čini brod kada plovi. Dolazi do promjene tlaka zraka to jest do titranja čestica zraka u pravcu širenja vala, a brzina poremećaja jednaka je brzini zvuka. Sa povećanjem brzine leta zrakoplova povećava se amplituda zvučnih valova to jest dolazi do povećanja tlaka zraka na isturenim dijelovima zrakoplova. Itd. i itd. i itd.... zadovoljan? Kraj citata: o ovom nebih više pisao ti ionako ostalo sve znaš. Pozdrav.

  • Drenovci 13.02.2009.

    Nadam se da je sad mnogima jasno zbog čega su mnogi \"BRANITELJ\"zaradili PTSP...............I

  • 25sat 12.02.2009.

    jel to možda počela akcija \"Oluja\" nad Slovenijom ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare