To je to što me zanima!

Mlinarić sa suđenja za Fimi mediju otišao u Ustavni sud

SPORNA IMENOVANJA U Ustavni sud nisu ušli stručnjaci ustavnog prava jer su HDZ i SDP progurali svoje ljude. Imenovanjem 10 novih sudaca u zadnji tren izbjegnuta je ustavna kriza
Vidi originalni članak

Niti vaš izbor kao ni izbor vaših prethodnika nije bio lišen političkog utjecaja. Vaša neovisnost mora biti neokrnjena.
Poručila je to predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pred 10 novih ustavnih sudaca koji su pred njom jučer položili prisegu.



Sabor je ustavne suce izabrao u petak, a već u ponedjeljak se jedan od njih našao u neobičnoj situaciji. Odvjetnik Rajko Mlinarić je u ponedjeljak došao na Županijski sud u Zagrebu. Branio je jednog od optuženih u aferi Fimi media, Dražena Barišića. Barišić je optužen s Ivom Sanaderom, a u prvom postupku je čak priznao izvlačenje novca iz javnih tvrki. Možda i nova, buduća presuda, dođe na Ustavni sud. Ustavni stručnjaci kažu da se možda to čini dvojbeno, ali ipak je on postao sudac u trenutku prisege jučer.

- Nakon što položi prisegu, ne može više nikoga zastupati. Prisegom stupa na dužnost - rekao nam je Vladimir Šeks, tvorac prvog Ustava.



Njegovo mišljenje su nam potvrdili i profesorica ustavnog prava Sanja Barić, ali i SDP-ovac Peđa Grbin.

Imenovanjem 10 novih sudaca u zadnji tren dogovorom HDZ-a i SDP-a je izbjegnuta ustavna kriza. Međutim, taj dogovor je isključio brojne stručnjake koji su se prijavili za Ustavni sud.

Zato je u sud ušao HDZ-ovac Davorin Mlakar koji se lažno predstavljao, a postoji i sumnja da je uzeo 210.000 eura u aferi Hypo. Novi mandat je dobila i Snježana Bagić, koja je priznala prepisivanje stručnog rada. Ingrid Antičević Marinović je prošla kao SDP-ov kandidat iako se bavila politikom, ne pravom i ne zna engleski.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Frenki Miso 09.06.2016.

    sprdačina od države za koju sam se ja borio ko dobrovoljac i sramota me zbog toga djeci govorim da nikada ne budu nikakvi dobrovoljci i da završe fax odma isti tren pinklec na rame i zbogom sprdačina od hrvatske

  • Usora1 08.06.2016.

    nije valjda da ima toliko bedastih da od ustavnih sudaca ocekuju da poznaju pravo i zakone?

  • mariocalabrese 08.06.2016.

    Vazno da je lik iskusan meie cudi kako nisu Smranadera postavili za ustavnog suca,

Komentiraj...
Vidi sve komentare