To je to što me zanima!

Mljekari: "Čistimo" mlijeko, no prerađivači ga ne žele otkupiti

Seljaci Brodsko-posavske županije već peti dan u hranu stavljaju pripravak za detoksikaciju kojeg su kupili od Dukata. Vreća pripravka od 25 kg stoji 1650 kuna
Vidi originalni članak

Seljaci, mljekari, njih dvadesetak na istočnom dijelu Brodsko-posavske županije kojima su Dukat i Meggle prije šest dana prestali otkupljivati mlijeko zbog povišene koncentracije aflatoksina i dalje su zbunjeni i ogorčeni. 

- Prvo su obećali da će po mlijeko doći u ponedjeljak, pa u utorak, evo srijeda je nikoga nema niti nam se tko javlja. Ne vjerujemo više u obećanja - rekao je Jakob Vukovac, mljekar iz Velike Kopanice. 

Razočaran je i mladi mljekar Mirko Kadić iz Gundinaca. 

- Evo je za nas elementarna nepogoda. Ne razmišljam o tome da nam netko nadoknadi štetu, već da se ova agonija prekine i da nam jave da je mlijeko ispravno pa da krene ponovo otkup - rekao je Kadić.

Seljaci već peti dan u hranu stavljaju pripravak za detoksikaciju kojeg su kupili od Dukata. 

-. Vreća od 25 kilograma košta 1650 kuna, dnevno na svojoj farmi samo za pripravak dam 500 kuna plus oko 3000 kuna za ostalu hranu. Unatoč tome mi i dalje bacamo mlijeko jer nam nitko ne dolazi reći kakvo je ono. Do sada sam bacio oko 5000 litara,  smatram zdravog mlijeka. Trpimo ogromnu štetu i nikome do nas nije stalo. I dalje tvrdim da su moja hrana i mlijeko ispravni, a to ću dokazati neovisnom analizom koju ću osobno platiti - rekao je Kadić. 

"Tražimo da nas prime premijer i ministri"

Predstavnici poljoprivrednih udruga iz 10 županija sastali su se u utorak u Novoj Gradiški i u vrlo žučnoj raspravi koja je vođena iza zatvorenih vrata raspravljali su o aktualnoj situaciji u poljoprivredi. Unatoč oštroj i bučnoj raspravi na kraju su ipak izašli s jedinstvenim zaključkom.

- Tražimo da nas do kraja mjeseca prime premijer, ministar financija i poljoprivrede kako bi na konstruktivan način raspravili aktualnu situaciju u poljoprivredi. Ne bude li sastanka sve su udruge suglasne da se 4. ožujka organizira jedan od najmasovnijih prosvjeda seljaka - rekao je Stjepan Kunovec iz Odbora za udruge pri Hrvatskoj poljoprivrednih komori. Seljaci su se dotaknuli i aktualne situacije u mljekarstvu, zbog koje mljekari trpe velike gubitke.

- Ovo mora prestati, držimo da je naše mlijeko ispravno. Ovu situaciju netko želi dobro iskoristiti prodajući antitoksine koje mljekari plaćaju po 1650 kuna za vreću. Mi smo razočarani i ubijeni. Ovdje je mišljenje svih nas da su skladišta mlijeka puna, prodaja je pala 40 posto i netko se želi s polica riješiti trajnog mlijeka na račun našeg čovjeka i seljaka - rekao je Petar Pranjić.

- Smatram da u Hrvatskoj ima više mlijeka nego je potrebno, a to ćemo i dokazati. Da su oni zainteresirani, Dukat i Meggle, bi slali svoje stručnjake mljekarima i angažirali se da se to što prije iz životinja izluči. Nitko u pet dana nije došao proizvođačima i ponudio takvu pomoć - rekao je Antun Laslo.

Idi na 24sata

Komentari 111

  • picuskin 27.02.2013.

    Tralala,badava ti srati kad je mljeko otrovno.Bolje hladit jajca na motoru neg da ti ih puran hladi s krilima kad ga nategneš,kak tebi

  • 1 podravec 27.02.2013.

    Bila prošle godine jedna dok.emisija o francuskoj,prikazana velika farma svinja i govorili zaposlenici.Svi koji rade na toj farmi nesmiju imat kod kuče svinje,logično da nebi prenijeli neku bolest,ali ljudi pričaju da meso nipošto ne jedu iz trgovina jer je to sa takovih farmi nego kupuju isključivo od seljaka.Šta mislite koje mlijeko piju oni radnici na kravskim farmama

  • majcan 27.02.2013.

    ma da da krene ponovo otkup... pa prolite gospodo i onak vam je cijena nikakva....ma znate vi šta meni je sad ovo dukatovo mlijeko puno bolje nego prije...baš se osijeti.... :) a ti deda nemoj taj lončić vratit u tu kacu jer bu opet bilo bakterija.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare