To je to što me zanima!

Mmmm, koliko meda: Medvjed im iz košnica pojeo skoro sve

Krasno: Josip (68) i sin Branko (34) Devčić išli su u utorak obići košnice kraj obiteljske kuće. Šest košnica je bilo razbacano i uništeno. Posjetio ih je medvjed...
Vidi originalni članak

Josip (68) i sin Branko (34) Devčić išli su u utorak obići košnice kraj obiteljske kuće u mjestu Krasno na Velebitu.

Od desetak košnica, koje paze tijekom cijele godine, šest je bilo razbacano, slomljeno i uništeno.

- Prema tragovima i pozamašnom izmetu u travi, shvatili smo da nas je posjetio medvjed. Potrgao je košnice te izvukao saća i meda koliko god je mogao - priča Branko. Električna ograda bila je upaljena, no to ga nije spriječilo.

- Ograda je stalno ukopčana, ali to je samo 12 volti, što takvu grdosiju samo pecne. Veću voltažu ne smijemo stavljati da ne bi tko od ljudi stradao. Morat ćemo smisliti novi način - pojašnjava Branko. Upravo na njegovu inicijativu i zanimanje za pčele Josip se pristao baviti pčelama. Nakon što mu je sin prije pet godina završio školu o pčelarstvu, počeli su proizvoditi cvjetni med, koji je na Vukovarskome međunarodnom natjecanju 2012. godine osvojio zlatnu, a 2013. srebrnu medalju. No proizvodnju im često ugrožavaju medvjedi.

- Prije mjesec dana pojavio se ujutro, ali je uspio samo okrenuti košnice. Lavež ga je otjerao. Tu je i majka s dva mladunčeta, koji šetaju - zaključuje.


Idi na 24sata

Komentari 38

  • 09.05.2014.

    treba osnovati Agenciju za davanje meda medvjedima.

  • dxdy 09.05.2014.

    nažalost, čini se da lovačka društva sve manje brinu o prehrani divljih životinja. plus krivolov kojeg sve više ima a predatori kao vuk i medvjed moraju nešto jesti. sad su nastradale košnice a moglo bi uskoro pisati o ovcama ili ne daj Bože o čovjeku.

  • bbbdado 09.05.2014.

    Dobro se osladio

Komentiraj...
Vidi sve komentare