To je to što me zanima!

Modi: 'Izazovi i prilike s kojima se svijet suočava zahtijevaju da Indija i SAD rade zajedno'

Partnerstvo je "jače, bliže i dinamičnije nego ikada prije", rekao je Biden novinarima na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Modijem nakon što su dvojica čelnika održala razgovore u Ovalnom uredu
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Joe Biden i indijski premijer Narendra Modi pozdravili su novu eru u odnosima svojih zemalja te najavili sporazume usmjerene na suzbijanje kineskog globalnog utjecaja nakon što je Bijela kuća u četvrtak crvenim tepihom dočekala državnog gosta iz Indije. 

Partnerstvo je "jače, bliže i dinamičnije nego ikada prije", rekao je Biden novinarima na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Modijem nakon što su dvojica čelnika održala razgovore u Ovalnom uredu na temu ljudskih prava i rata Rusije protiv Ukrajine, o kojemu je Indija do sada imala neutralan stav.

ŽELE BOLJE ODNOSE Biden dočekao Modija u Bijeloj kući raskošnom ceremonijom: 'Čast i ponos za ljude iz Indije'

Ekonomski odnosi "cvjetaju", rekao je Biden, istaknuvši da se trgovinska razmjena više nego udvostručila u proteklom desetljeću te kako dvije najjače svjetske demokracije surađuju po pitanjima klime, zdravstvene skrbi i svemirske tehnologije.

Iako SAD i Indija nisu službeni saveznici vezani ugovorima i Indija već dugo uživa u svojoj neovisnosti, Washington želi da Delhi bude strateška protuteža Kini. Nijedan čelnik nije izravno kritizirao Peking u službenim izjavama, no bilo je aluzija na vladu koju vodi Xi Jinping.

"Tamni oblaci prisile i sukoba bacaju sjenu na Indopacifik. Stabilnost regije postala je jedna od središnjih briga našeg partnerstva", rekao je Modi obraćajući se američkom Kongresu.

'BILO MU JE NEUGODNO' Biden kineskog predsjednika nazvao diktatorom: 'Uzrujao se kad sam srušio špijunski balon'

Nakon što su Biden i Modi razgovarali nasamo više od dva sata, zajedničko priopćenje uključivalo je upozorenje na rastuće napetosti i destabilizirajuće akcije u Istočnom i Južnom kineskom moru te je naglašena važnost međunarodnog prava i slobodne plovidbe.

"Izazovi i prilike s kojima se svijet suočava u ovom stoljeću zahtijevaju da Indija i Sjedinjene Države rade zajedno, a mi to i činimo", rekao je Biden dok je Modiju poželio dobrodošlicu u Bijelu kuću.

Indija je najmnogoljudnija zemlja s 1,4 milijarde stanovnika i peta po veličini ekonomija, a Modi joj nastoji poboljšati status u međunarodnim razmjerima dok je istodobno u zategnutim odnosima s Kinom.

PRISTAT ĆE NA LIJEČENJE Sin američkog predsjednika će priznati krivnju za porezne muljaže i ilegalno oružje?

Reuters navodi da je Washington bio frustriran bliskim vezama Indije s Rusijom dok Moskva ratuje u Ukrajini. Modi je izbjegao izravno spominjanje Rusije, ali je rekao zastupnicima da taj sukob "uzrokuje veliku bol u regiji". "Budući da uključuje velike sile, ishodi su ozbiljni",dodao je.

Modijev posjet nije prošao bez kontroverzi. Njegov govor u Kongresu bojkotirali su neki liberalni zastupnici zbog postupanja prema muslimanskoj manjini u Indiji. No, također privukao je mnoštvo promatrača koji su, uz pljesak, skandirali "Modi, Modi".

Dok se oko 7000 ljudi okupilo na živopisnoj ceremoniji dočeka u Bijeloj kući, nekoliko blokova dalje manja je grupa prosvjedovala zbog dobrohotnosti Bidenove administracije prema Modiju, koji vodi hinduističku nacionalističku stranku Bharatiya Janata.

KINA NEZADOVOLJNA Peking osudio Bidena: 'Nazvati Jinpinga diktatorom je apsurd'

Na pitanje američkog novinara o tome koje će korake poduzeti za poboljšanje prava muslimana i drugih manjina, Modi je rekao da "apsolutno nema mjesta za diskriminaciju" u Indiji.

Biden je rekao novinarima da je s Modijem izravno razgovarao o demokratskim vrijednostima.

U međuvremenu, predsjednik Zastupničkog doma republikanac Kevin McCarthy rekao je novinarima da bi dvostranačko kongresno izaslanstvo trebalo posjetiti  Indiju u listopadu.

Dvije su zemlje najavile sporazume o poluvodičima, kritičnim mineralima, tehnologiji, svemirskoj suradnji te obrambenoj suradnji i prodaji.

VESELI SE NAPRETKU Biden: Američko-kineski odnosi na dobrom su putu. Blinken je odradio izvrstan posao tamo

Neki su od njih usmjereni na diverzifikaciju opskrbnih lanaca kako bi se smanjila ovisnost o Kini. Drugi su usmjereni na osvajanje tržišta u naprednim tehnologijama, a Indija je uklonila i neke carine na američku robu.

Sjedinjene Države su najveći trgovinski partner Indije, ali SAD ima mnogo veće trgovinske odnose s Kinom, EU-om i sjevernoameričkim susjedom.

Najavljeno je da će Biden i Modi potpisati ugovor kojim će General Electricu  omogućiti proizvodnju mlaznih motora u Indiji za pogon indijskih vojnih zrakoplova, kroz sporazum s tvrtkom Hindustan Aeronautics. 

Brodovi američke mornarice moći će se popravljati u indijskim brodogradilištima, a Indija će nabaviti naoružane dronove američke proizvodnje MQ-9B SeaGuardian .

NEMA 'OLAKŠICA' Biden ne smatra da Ukrajina treba dobiti povlašten pristup NATO-u: Uvjeti su isti za sve...

Američki proizvođač čipova Micron Technology planira otvoriti 2,7 milijardi dolara vrijednu tvornicu za testiranje i pakiranje poluvodiča u Modijevoj rodnoj državi Gujarat. SAD će također olakšati kvalificiranim indijskim radnicima dobivanje i obnavljanje američkih viza.

Indija je također pristala pridružiti se sporazumu Artemis o istraživanju svemira koji predvodi SAD i raditi s NASA-om na zajedničkoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj postaji 2024. godine.

Modi je bio u Sjedinjenim Državama pet puta otkako je postao premijer 2014., ali ovo mu je prvo putovanje s punim diplomatskim statusom državnog posjeta. Obratit će se američkim izvršnim direktorima na prijemu u petak.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • abava 23.06.2023.

    Indija je navikla na kolonijalni status. Ne mogu oni bez toga, kao ni mi Hrvati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare