To je to što me zanima!

"Moj je tata dvaput ranjen, a nema pravo na mirovinu"

BESPLATNE KNJIGE: Lucija Šabić (12), kao i sva djeca, želi živjeti što bezbrižnije i sretnije. Želi ići u školu i besplatno se obrazovati. Napisala je pismo
Vidi originalni članak

Predsjedniku sam napisala da želim da moja mama ponovno počne raditi, da uđemo u Europsku uniju jer mislim da će nam svima u Hrvatskoj biti puno bolje, da će biti i posla i novca, rekla je veselo Lucija Šabić (12) iz Sinja. Ona je poslala pismo predsjedniku Ivi Josipoviću.  Dani su prolazili, a Lucija bi se tek rijetko sjetila pisma.
- U početku sam se nadala, bila sam nestrpljiva čekajući odgovor. Onda sam i zaboravila na sve, samo bi mi ponekad palo na pamet. Sjetila sam se opet neki dan kad je predsjednik bio u posjetu Sinju. Nisam ga vidjela jer sam bila u školi - ispričala je djevojčica sretna što je predsjednik primo poruku i vidio njezino pismo. Lucijin tata Ante nije ni znao za pismo.
- Rekli su mi neki dan, ali sam do danas potpuno zaboravio na to. Pismo nisam ni vidio ni pročitao, a Lucija mi je tek jučer ujutro rekla što je napisala. A što ćete, i djeca osjećaju ovu situaciju u državi, a osobito nedostatak novca - rekao je iskreno Lucijin tata Ante Šabić. Novca u kući Šabićevih nema u izobilju. Četveročlana obitelj živi samo od policijske plaće tate Ante (49), dok je mama Natalija već dugo nezaposlena. Lucija ima i brata Hrvoja (14), koji će od jeseni u Split u srednju školu, što će dodatno opteretiti budžet skromne sinjske obitelj.
- Nismo gladni, ali svaku kunu moramo triput okrenuti prije nego što je potrošimo. Imamo i nekoliko kredita, ali ipak nekako spajamo kraj s krajem - rekla je Natalija Šabić. Kao nagradu za trud novoizabrani predsjednik Ivo Josipović pozvao je Luciju i njezinu obitelj na inauguraciju te u Predsjedničke dvore.
- Danas, u doba ekonomske krize, mladi, poput Lucije, kao i odrasli, razmišljaju o svom obrazovanju, besplatnom školovanju, knjigama, kompjutorima, radnim mjestima. To pokazuje vrijednost mlade generacije koja želi više i bolje od sadašnjeg. Kao predsjednik Hrvatske imam dužnost pomoći napretku, raditi na boljitku Hrvatske i njezinih građana. Lucija, čekam Tebe i roditelje na inauguraciji ili s predsjednikom na kavi za roditelje, a sokiću za Tebe - poručio je Josipović maloj Luciji, usput se prisjetivši svog djetinjstva.
- Kad sam bio klinac, pjevala se pjesma o maloj djevojčici punoj prelijepih želja. Ta je djevojčica maštala o slatkišima i igračkama, koje su tada bile teško dostupne - zaključio je Ivo Josipović.

TONI ŽELI DA SVA DJECA BUDU SRETNA
Sinjanka Nataša Đidara čestitala je Ivi Josipoviću izbornu pobjedu, zaželjela mu sve najbolje, da krene hrabro i donese promjene. Također od njega očekuje da pokrene gospodarstvo i osigura što više radnih mjesta za mlade koje nerad i besparica bacaju u očaj. Inspiracija je Nataši bio njen sin Toni (4) i njegove želje.

'MOJ TATA JE DVAPUT RANJEN, A NEMA MIROVINU'
Ivana Ražnjević (13) iz Sukošana u pismu novom hrvatskom predsjedniku zaželjela je samo jedno - da njezin tata napokon ostvari pravo na zasluženu mirovinu.
- Samo mi je došla jedan dan i rekla da će napisati pismo. Rekao sam joj neka traži nešto za sebe ili sestre i brata, ali nije htjela
- priča otac Nevenko Ražnjević (50). Nevenko je u u ratu dvaput ranjen - 1991. i 1994. godine, no ne prima mirovinu nego 153 kune invalidnine na mjesec.
- Ivo Josipović mi je jako simpatičan, mislim da će biti dobar i pošten predsjednik - kaže šutljiva Ivana, koja boluje od astme i celijakije. Stalno je na dijeti, a ne smije jesti ni “obični” kruh. Nezaposlena Majka Smiljka (42) joj ga sprema od bezglutenskog brašna čiji kilogram stoji 25 kuna. Sestre Martina (15), Božena (10) te blizanci Petra i Martin (6) sretni su i ponosni na Ivanu.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • vodonosha 28.01.2010.

    eto vam na sad (političari)... ne možete djeci \"prodat maglu\", a gdje bi odraslima, klinci vas čitaju ko knjigu.... našim političarima očito vjeruju tek nekolicina onih koji vjeruju i Vidovitom Milanu!

  • martyna__ 27.01.2010.

    glavno da je on njih pozvao na inauguraciju, a nije se, vjerojatno, zapitao kojim bi novcem platili put do zagreba, jako pametno, nema šta!!!

  • Josip25 27.01.2010.

    Mine slažem se s tobom, ali kada vidim ove sve ljude kojima stvarno trebaju a ne mogu si priustiti. A pogledajte ljude koji su na visokim pozicijama i još uvijek im nije dosta love. Zato se uvijek pitam, što je tim ljudima! Ove molbe koja su djeca pisala neka im se ostvare.

Komentiraj...
Vidi sve komentare